Naar boven

Uitgelicht: Vitra

Op gepost door Sabine Meekel in Woontrends

De Eames-stoel van Vitra, wie kent ‘m niet? Dit ontwerp van Charles en Ray Eames is weliswaar wereldberoemd, maar zeker niet het enige wat Vitra te bieden heeft. In dit artikel laat ik je kennismaken met de vele andere pluspunten van designlabel Vitra. Wist je bijvoorbeeld er van bijna zestig Vitra-ontwerpen ook miniatuurversies zijn uitgebracht? En dat er een glijbaan van meer dan dertig meter hoog bij de Vitra-fabriek hoort? Of dat de namen van de Eames stoelen niet willekeurig zijn gekozen? Lees verder voor meer feiten en weetjes over dit bijzondere merk!

Vitra Eames Chairs sfeerbeeld
Beeld De beroemde Vitra Eames DSW en DAW stoelen passen in ieder interieur dankzij de vele kleuren en afwerkingen. Welke vind jij het mooist?

Vitra op ‘t vliegveld

Vitra is, in tegenstelling tot de vele Scandinavische merken van tegenwoordig, een Zwitsers designlabel. Het bedrijf is in 1950 als familieonderneming opgericht door Willi en Erika Fehlbaum. Inmiddels heeft Vitra productievestigingen in landen over de hele wereld, zoals Duitsland, China en de Verenigde Staten. Daarnaast hebben zij vertegenwoordigers in meer dan vijftien landen, waaronder Nederland. Bijzonder is ook dat de ontwerpen van Vitra op diverse beroemde locaties worden gebruikt, zoals het Duitse parlement (‘Bundestag’) in Berlijn, het Centre Pompidou in Parijs en grote, internationale luchthavens. Op je vliegtuig moeten wachten of een lange vergadering uitzitten, is natuurlijk veel leuker op een echte designstoel!

Vitra op internationale locaties
Beeld Eames Tandem Seating op het vliegveld van Frankfurt, Figura-stoel in het Duitse parlement en Tip Ton-stoel op de Technische Universiteit van Munchen. 

Vitra op Erasmus Universiteit Rotterdam
Beeld De Coconut-stoel van Vitra wordt ook gebruikt op de Erasmus Universiteit in Rotterdam!

Allesbehalve een meubelfabriek

Zoals gezegd, is Vitra opgericht als familiebedrijf. Helaas werd in 1981 bij een grote brand bijna het hele productiecomplex in de as gelegd. De tweede generatie van de familie greep deze kans aan om het hele complex opnieuw te laten ontwerpen. Nu is de Vitra Campus in Weil am Rhein een uniek terrein met bouwwerken van de grootste architecten, zoals Frank Gehry en Zada Hadid. De campus wordt gekenmerkt door bijzondere vormen en kleuren en lijkt met geen mogelijkheid op een ‘normale’ meubelfabriek. Je kunt je gerust een hele dag vermaken in dit productiecomplex! Zo kun je een tentoonstelling bezoeken in het Vitra Design Museum, inspiratie opdoen in het VitraHaus en zelfs van de glijbaan zoeven in de Vitra Slide Tower.

Vitra Campus
Beeld Op de Vitra Campus zie je de meest bijzondere vormen. De ramen van het Vitra Haus, bijvoorbeeld, zijn zo ontworpen dat zij in de richting van Zwitserland, Frankrijk en Duitsland kijken.  

Vitra Slide Tower
Beeld Ga je mee van de glijbaan? Dit ontwerp van Carsten Holler is ruim dertig meter hoog en doet tegelijkertijd dienst als uitkijktoren. 

Ontwerp je eigen Eames Lounge Chair!

Het Vitra Haus is de zogenaamde flagshipstore van Vitra. Een flagshipstore is de mooiste, grootste en compleetste winkel van een specifiek merk. Door middel van muziek, video’s en de mogelijkheid om producten uit te proberen, kunnen klanten het merk echt ‘beleven’. In het Vitra Haus is dit precies zo! Je vindt er de grootse klassiekers, maar ook nieuwe ontwerpen van moderne designers. Daarnaast zijn alle meubels in woonkameropstellingen te zien, waardoor je inspiratie opdoet voor je eigen inrichting. De loft telt vier verdiepingen en heeft ook een shop, café en… Het Lounge Chair atelier! De Vitra Eames Lounge Chair dateert al uit de jaren 50 maar is vandaag de dag nog steeds een hit. In het Lounge Chair Atelier kun je  zelf de afwerking  kiezen van deze comfortabele, elegante en moderne relaxfauteuil. Bovendien kun je ter plekke zien hoe deze gemonteerd wordt. 

Vitra Flagshipstore
Beeld In de flagshipstore kun je goed zien hoe Vitra-meubels eruit zien in een woonkamer. 

Vitra Eames Lounge Chair
Beeld In het Lounge Chair Atelier kies je de ledersoort, houten schaal en nerfpatronen voor jouw unieke Vitra Eames Lounge Chair. Daarna kun je zien hoe deze met de hand (!) wordt afgewerkt.

DSW, DAR, RAR…

De Lounge Chair (1956) is niet het eerste ontwerp geweest van designerduo Charles en Ray Eames. In 1950 brachten zij de Fiberglass Chairs op de markt, ter gelegenheid van een ontwerpwedstrijd voor ‘Low-Cost Furniture Design’. Dit was de allereerste stoel van kunststof die in een fabriek werd gemaakt. Inmiddels is het kunststof vervangen door het comfortabele polypropyleen en de stoelen heten nu ‘Eames Plastic Chairs’. Elk type stoel heeft daarnaast een eigen naam, die afhankelijk is van de armleuningen, de vorm van het onderstel en het materiaal daarvan. Zo beginnen de namen van alle eetkamerstoelen met de ‘D’ van ‘Dining height’, oftewel geschikt om aan een eettafel te gebruiken. Heeft de stoel armleuningen, dan volgt er een ‘A’ van ‘Armchair’. Heeft de stoel geen armleuningen, dan begint zijn naam met ‘DS’ (Dining height Sidechair). De naam van een stoel metalen onderstel eindigt op de ‘R’ van ‘Rod’, wat zoveel als ‘staaf’ of ‘pijp’ betekent. Dit onderstel wordt ook wel de Eiffeltoren-vorm genoemd. Tot slot zijn er nog de varianten met een houten onderstel (‘W’ van ‘wood’), metalen vierpoot (‘X’  van ‘X-wire’) en de schommelstoel. Deze wordt ook wel de ‘rocking chair’ genoemd en draagt de naam RAR (‘Rocking Armchair R-wire’). Helder, toch?

Vitra Eames Sidechairs

Beeld Vitra Eames Sidechairs. Kun jij de namen al koppelen aan het type onderstel? 

Mini-Vitra

Vitra mag dan een groots merk zijn; dit label is minstens zo goed met kleine ontwerpen! Al sinds de jaren 80 maakt het Vitra Design Museum namelijk miniaturen van de mijlpalen uit de designcollectie. Kleur, materiaal en zelfs de kleinste details, zoals schroefjes en houtdraad, worden heel precies gekopieerd. Vervolgens worden ze tot een zesde van het origineel verkleind. De meubeltjes uit deze ‘Miniature Collection’ zijn helaas niet geschikt om op te zitten, maar wel unieke verzamelobjecten! Je kunt in de miniaturen bovendien de handwerktechnieken goed terug zien die in de originele ontwerpen worden gebruikt. Daarom worden ze veel gebruikt als lesmateriaal voor bijvoorbeeld universiteiten en designworkshops.

Vitra Aluminium Chair Miniature
Beeld De Vitra Aluminium Chair bureaustoel doet het niet alleen leuk aan je bureau, maar ook erop.

Vitra Miniatures
Beeld Van Panton Chair tot Heart Cone: van bijna alle Vitra-stoelen is wel een miniatuur beschikbaar. Rechts zie je de mini-uitvoering van de Eames Lounge Chair.

Kortom, Vitra is een bijzonder designlabel. Van het gehele productiecomplex tot de naam van ieder type ‘Plastic Chair’: over elk detail is uitermate goed nagedacht.

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.