Naar boven

Urban Living: Haal de stad in huis

Op gepost door Sabine Meekel in Woontrends

Het zal je niet ontgaan zijn: de woningmarkt zit in de lift. Met name in de Randstad gaan huizen en appartementen weer als warme broodjes over de toonbank. En hoewel de prijzen stijgen, lijkt het aantal vierkante meters alleen maar af te nemen. Wat betekent dat voor het gemiddelde interieur in de binnenstad? Kun je het ‘stadse’ ook terug laten komen in je inrichting? Vandaag nemen we je mee langs diverse voorbeelden van urban living. Let’s go!

Urban Living
Beeld Wonen op weinig meters heeft zo zijn charme.

Lokale specialiteiten 

Woon je in de stad? Grote kans dat je wordt omringd door interieurwinkels. Deze kunnen variëren van een grote meubelboulevard tot een kleine, vintage boetiek. Een ‘stads’ interieur wordt dan ook gekenmerkt door een combinatie van ‘standaard’ meubels en bijzondere spullen uit een lokale antiekwinkel of tweedehands shop in de buurt.  Met name Amsterdam is een mekka voor interieurliefhebbers: je hier zowel terecht voor Dutch Design als Aziatisch en antiek meubilair. In de 9 Straatjes, een populaire buurt in de Jordaan, vind je bijvoorbeeld de bijzondere winkel van de familie Ramadan. Is ‘Fanous Ramadan’ iets te sprookjesachtig voor jou? Dan kun je even verderop terecht bij 360° Volt. Hier verkopen ze prachtige, gerestaureerde industrielampen.

Fanous Ramadan
Beeld ‘Fanous’ is Arabisch voor ‘lantaarn’. Drie keer raden wat je in de collectie kunt verwachten!

360 Volt
Beeld Bij 360° Volt vind je stoere hanglampen en vintage staande lampen.

360 Volt Com lamp
Beeld Haal de stad in huis met de 360° Volt Com lamp.

Industriele designlamp
Beeld Woon je niet in de stad, maar wil je wel zo’n stoere hanglamp in huis? Deze lampen bestel je gewoon in de Flinders webshop. Van links naar rechts:

 1. Pols Potten Diamond hanglamp
 2. Het Lichtlab No. 19
 3. House Doctor Mega Spot hanglamp
 4. Muuto Unfold
 

Stadsjungle

Als inwoner van de stad zijn winkels en horecagelegenheden binnen handbereik. Helaas moet je voor bomen en bloemen vaak wat verder weg, zoals het bos opzoeken of naar het park gaan. Om toch een beetje zuurstof binnen te laten in je urban interieur kun je natuurlijk de ramen open zetten. Maar het toevoegen van een paar planten is nog veel beter! Want of je nu veel of weinig ruimte hebt, voor een beetje groen in huis is altijd plek. Hoe gaat jouw indoor garden eruit zien?

Jungle in huis
Beeld Nu kun je het natuurlijk een beetje overdrijven… (Bron: vtwonen)

Ferm Living Plant Hanger
Beeld ... Maar met een enkele Ferm Living Plant Hanger plantenbak kom je ook al een heel eind!

Jungle in huis
Beeld Planten in huis zijn daarnaast een prima reden om groen tot accentkleur in je inrichting te benoemen. 

Plantenbakken bij Flinders

Beeld Overtuigd van je eigen stadsjungle? Met de plantenbakken van Flinders zet je de bloemetjes lekker binnen. Met de klok mee:

 1. Urban Garden planttas
 2. Royal VKB Fruit Bowl Aireado fruitschaal
 3. Ferm Living Plant Wall Rectangle plantenrek
 4. Ferm Living Hexagon plantenbak
 

Zó kun je je kont weer keren

Wie in de stad woont neem de minieme leefoppervlakte vaak voor lief. Who needs a kitchen when a restaurant’s around the corner? Maar eerlijk is eerlijk, in jouw kleine stadsappartement wil je wel alles kwijt kunnen wat je nodig hebt. Gelukkig ben jij niet de enige die worstelt met dit probleem. En creatief omgaan met de ruimte is typisch voor een stads interieur! Kijk maar eens hoe deze huiseigenaren optimaal gebruik maken van het beetje ruimte dat zij hebben.

New York
Beeld New York, 40m2. In dit appartement kun je eten, slapen, wonen en werken. Heb je die trap a.k.a. garderobekast gezien? 

Appartement Denemarken
Beeld Scandinavië, 58m2. Door een boekenplank boven je deurpost te bevestigen bespaar je ruimte in de woon- of studeerkamer.

Appartement Hudson
Beeld Dit studio-appartement aan de Hudson laat zien hoe je op stijlvolle wijze een bed, bar en fenomenaal uitzicht in één ruimte combineert.

Muuto Stacked kast 
Beeld Gebruik de Muuto Stacked kast als roomdivider. Zo creëer je twee kamers in één ruimte!

 Opbergers bij Flinders
Beeld Vouw het in of klap het op met de praktische meubels en opbergers uit de Flinders collectie. Van links naar rechts:

 1. Droog Strap wandkast
 2. Normann Copenhagen Pocket Organizer 1 kast
 3. Frandsen Slimline hanglamp LED
 4. Magis Folding Air-Chair klapstoel
 5. Arco Pivot wandkast
 

Om naar (uit) te kijken

Omdat er nu eenmaal veel mensen in de stad willen wonen, staan de appartementen vaak dicht op elkaar en gaan ze flink de hoogte in. Als je regelmatig om een kopje suiker verlegen zit is het natuurlijk handig om je buren letterlijk binnen handbereik te hebben, maar de meeste mensen hebben toch liever een ‘vrij’ uitzicht. Dat is dan weer het voordeel van een woning op zeshoog of zelfs negenhoog: over uitzicht niet te klagen! Ook veel Flinders medewerkers wonen in de stad. Kun jij raden welke foto in welke stad is genomen?  

Uitzichten
Beeld Van vergezicht tot dicht-op-elkaar: het uitzicht in de stad is nooit saai.

Voor wie niet zo graag naar buiten kijkt, zijn er genoeg oplossingen. Geef je woning een urban uitstraling volgens de laatste trends door je muren in een opvallende kleur te verven  en te voorzien van enkele grote kunstwerken. Deze industriële stijl zie je niet alleen in Amerikaanse ‘lofts’, maar ook steeds vaker in Amsterdamse grachtenpanden. En woon je niet aan die grachten, maar wil je wel een soortgelijk uitzicht? Dan biedt het posterbehang van Perron 11 uitkomst.

Perron 11 kinderbehang
Beeld Posterbehang Amsterdam Grachtenpandjes XL grijs. 

Urban interior
Beeld Met grote kunstwerken aan de muur leidt je de aandacht af van buiten en zorg je dat er toch iets moois is om naar te kijken. 

Fiets
Beeld En als je dan toch in de stad woont, kun je je trouwe fiets net zo goed benutten als hippe woonaccessoire. Hello, urban entrance! (Bron: vtwonen)

Heb je vragen over de foto's of producten die genoemd worden in dit artikel? Mail even naar redactie@flinders.nl, we helpen je graag!

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.