Naar boven

Van porselein tot papier: design uit Japan

Op gepost door Renée IJzerman in Woontrends

“Het land van de rijzende zon,” zo wordt Japan genoemd. Maar op het gebied van design kun je rustig spreken van de “rijzende ster”, want Japanse ontwerp is hot! De strakke, eenvoudige interieurstijl met oog voor detail wordt in Europa steeds populairder. En dat is niet zo gek, want Japans design vertoont een heleboel overeenkomsten met Scandinavisch design. Welke dat zijn, plus nog veel meer over Oriëntaalse ontwerpen, lees je in deze blog!

Japan

De Japanse Stijl

Dat Japans design steeds meer terrein wint in Westerse landen, is eigenlijk heel logisch. Het Japanse interieur is met zijn rust, stilte en ruimte iets waar wij als jachtige Europeanen enkel over kunnen dromen. Door veel aandacht te besteden aan details, slagen Japanse ontwerpers en architecten er steeds weer in om met weinig meubels toch een sfeervol interieur te creëren. En in dat ‘weinig meubels’ zit ‘m de kneep: de kunst van het weglaten staat centraal in de Japanse stijl. Grote open ruimtes, minimalistisch vormgegeven meubels en ingetogen kleurgebruik zijn namelijk typerend voor een Japans interieur.  

“Centraal in de Japanse stijl staat de kunst van het weglaten”

Japans interieur
Beeld
Grote, open ruimtes en het gebruik van kamerschermen zijn typisch Japans.

Japans interieur
Beeld
Een Japans trucje: Door verschillende lagen in de ruimte aan te brengen lijkt deze groter.

Een nieuwe standaard in design

Eenvoud, minimalisme, ruimte… Deze termen doen je vast ergens aan denken. Namelijk aan de Scandinavische interieurstijl! En hoewel deze landen behoorlijk ver uit elkaar liggen, komen de stijlen inderdaad met elkaar overeen. Zowel de Japanse als de Scandinavische school laten overbodige details maar al te graag weg en zijn niet bang voor een lege ruimte. Ook zie je in beide interieurs veel natuurlijke vormen, kleuren en materialen. Zo komt het dat je de Japanse invloeden kunt herkennen in een klassiek, Scandinavisch merk als Artek. Omgekeerd leende het Japanse meubelmerk Karimoku de houtwerkplaats van ontwerpduo Scholten & Baijings, dat één-op-één verbonden is met het Deense HAY. Dit resulteerde in een nieuwe, moderne lijn die het beste van de twee stijlen combineert: Karimoku New Standard.

Karimoku New Standard
Beeld
Sfeerbeeld van Karimoku New Standard. Zie je links in de hoek die Hanging Grid theedoek van HAY?

Karimoku New Standard
Beeld
Neutrale kleuren, natuurlijke materialen en geen enkele poespas in de collectie van Karimoku New Standard.

Hoe ouder, hoe mooier

Afgelopen voorjaar overleed de oudste vrouw ter wereld op een leeftijd van maar liefst 117 jaar. Misao Okawa, zoals deze vrouw heette, was van Japanse afkomst. En dat zou ons eigenlijk niet mogen verbazen, want ouderdom wordt gerespecteerd – nee, zelfs gekoesterd – in Japan. De meeste materialen die gebruikt worden voor meubels en design in dit land zijn dan ook van het type dat mooier wordt met de jaren. Koper en hout zijn hier perfecte voorbeelden van.

"Ouderdom wordt gekoesterd in Japan"

Kaikado
Beeld
De iconische theebussen van het Japanse design label Kaikado worden handgemaakt van materialen die met het ouder worden steeds mooier worden.

Tom Dixon Eclectic serie
Beeld
Zou de Britse Tom Dixon hetzelfde effect proberen te verkrijgen met de Eclectic collectie?

Papier hier

Natuurlijk ontbreekt ook de Japanse vouwkunst niet in het interieur. De traditionele verfijning in papier en textiel zie je terug in allerlei elementen in huis. Zo ontwierp de Japanse modegoeroe Issey Miyake in samenwerking met het Italiaanse verlichtingslabel Artemide de IN-EI collectie. Dit is een prachtige serie van opvouwbare lampen met een bijzondere schaduwwerking. En wat dacht je van de Cabbage Chair? Deze stoel is gemaakt door een hele dikke rol crêpepapier laag voor laag naar buiten te vouwen. Als dat geen Japanse vouwkunst is!

Artemide Mendori tafellamp
Beeld
De Mendori tafellamp LED is één van de meest bekende ontwerpen uit de IN-EI serie.

Cabbage Chair
Beeld
De Japanse ontwerpstudio Nendo, tevens de bijnaam van eigenaar Oki Sato, werd door Maison & Objet Paris uitgeroepen tot designer van het jaar 2015. Al in 2008 kwamen zij met de Cabbage Chair op de proppen.

Porseleinen Potten

Tot slot staat Japan bekend om zijn porseleincultuur. Het kan daarom ook niet anders dan dat je deze keramieksoort in vele Oriëntaalse interieurs tegenkomt. Zo zijn de porseleinen borden van het weliswaar Australische Skimmingstones op authentieke wijze gemaakt in Arita, Japan. Uit dezelfde streek komt ook het warm witte porselein van 1616 | Arita, waar Scholten & Baijnings (daar heb je ze weer) een heel servies voor ontwierpen. Wie in Nederland op zoek gaat naar een mooie porseleinen vaas, kop of schaal, komt al snel uit bij Pols Potten. De prachtige tekeningen op de Wheat Straw Sphere vaas doen je dan ook direct denken aan Japan. Zo haal je het oosten wel heel gemakkelijk in huis!

Pols Potten Wheat Straw Sphere vaas
Beeld
De Pols Potten Wheat Straw Sphere vazen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Studio Ditte Porselein behang
Beeld
Voor de perfecte combinatie van Japan en Nederland plak je Studio Ditte Porselein behang tegen de muur.

Shop in stijl

Ben je overtuigd van de charme van een Japans interieur en wil jij voortaan ook thuiskomen in een ‘zen’ huis? Shop dan onderstaande items in Japanse stijl!

Shoppen in stijl

  1. Ay Illuminate Z5 Sisal hanglamp
  2. Salava paneel Marimekko 15406
  3. Karimoku New Standard Colour Wood Dining Table 120 cm
  4. Pols Potten Wheat Straw Sphere vaas (s)
  5. Normann Copenhagen Knot Chair stoel
  6. Vitra Eames House Bird kunst

Sayonara! Oftewel, tot ziens!

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.