Woontrends voor 2022

Op gepost door Willemijn van Riel in Woontrends
Een nieuw jaar staat in het teken van nieuwe woontrends die jou inspiratie voor thuis bieden. We tonen drie opvallende woontrends waar we in 2022 niet omheen kunnen. Van aaibare materialen in combinatie met vrouwelijke lijnen voor een geborgen gevoel tot retro vibes met zandkleuren en streepjes in de hoofdrol tot design met een eigen verhaal dat zich typeert door een excentrieke vormentaal. Een tipje van de sluier: naast deze woontrends voor 2022 gaan er dit jaar veel meer mooie trends de revue passeren én kun je vanaf dinsdag 18 januari het nieuwe trendreport downloaden.

Woontrend 1: aaibare materialen

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

We verlangen steeds meer naar zachtheid door meer verbinding met elkaar en minder hardheid en stress. Dat vertaalt zich in aaibare stoffen die helemaal on trend zijn. Deze trend gaat perfect samen met afgeronde vormen en vrolijke pastelkleuren. De mix van materialen, vormen en kleuren zorgt voor een geborgen en vooral comfortabel gevoel. Het is eigenlijk net alsof de meubels ons letterlijk omarmen. De indrukwekkende texturen, prints vol bloemen en fluffy materialen benadrukken het vrouwelijke karakter van de trend.

Trendkleuren die bij deze woontrend passen

De kleurbasis van deze trend ligt bij roze, warme en neutrale (pastel)tinten die een woonruimte in een handomdraai opvrolijken. Een mix van zowel diverse tinten roze als neutrale kleuren mag niet ontbreken. Met deze kleuren geef je je interieur op een subtiele manier kleur. De kleuren stralen comfort en warmte uit, creëren een ruimte die uitnodigt en stimuleren het gevoel van verbinding met de ruimte.

Woontrend 2: retro vibes

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Invloeden uit de jaren 70 zijn weer helemaal terug van weggeweest en geven het interieur van nu vorm. In de woontrend draait het om retro vibes van de vorige eeuw, maar dan wel in een modern jasje. We zien een mix van rechttoe-rechtaan strepen, warme zandkleuren en opvallende prints die de trend een Zuid-Franse sfeer geven en jou dat instant vakantiegevoel bezorgen. En dat in en rondom je eigen huis. Hoe fijn is dat?

Trendkleuren die bij deze woontrend passen

Het ultieme vakantiegevoel haal je in huis door met kleuren te werken die de zon, de zee en het bos symboliseren. Daarnaast zijn zandtinten ook niet weg te denken in 2022. We zien in de trend dus niet voor niets veel zandtinten met bijvoorbeeld warmgeel, lichtblauw of mosgroen. Voor je het weet waan je je op ieder moment in zomerse sferen met lokale producten van die fijne vakantiebestemming in Frankrijk.

Woontrend 3: excentrieke vormentaal

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Deze woontrend legt de nadruk op de liefde voor de natuur en dat komt terug in ieder product waar de grensverleggende vormentaal en het experimentele materiaalgebruik een belangrijke rol innemen. Naast de excentrieke vormen gaat het ook om imperfecte materialen en diepe kleuren. Achter elk ontwerp schuilt een buitengewoon verhaal en dat komt door de ambachtelijke, experimentele en veelal duurzame werkwijze die hieraan vooraf gaat. Daar sluiten handgemaakt keramiek en natuurlijk geroest staal naadloos op aan.  

Trendkleuren die bij deze woontrend passen

De kleuren die in deze trend thuishoren zijn zowel diep als donker en geven het geheel een mysterieuze uitstraling. Dit spannende effect versterk je door meerdere tinten met elkaar te combineren. Met off-black, bruin en diverse tinten grijs komt de vorm van bijvoorbeeld een stoel of tafel nog mooier uit. Zo zorgen warme kleuren er niet alleen voor dat rondingen beter zichtbaar zijn, maar vooral ook voor extra diepgang. Ga voor een kleur die jij mooi vindt én het design extra laat spreken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de woontrends voor 2022? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Willemijn van Riel

Over de auteur

Willemijn van Riel

Willemijn is interieurontwerper en trendwatcher bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, helpt je bij de aankoop en het onderhoud van de mooiste designproducten en houdt je ondertussen op de hoogte van de laatste trends.