Naar boven

Zweedse fika: dit heb je ervoor nodig

Op gepost door Agnes Nijholt in Woontrends

Nederlanders hebben het kopje koffie met een koekje om 10 uur ’s ochtends, Scandinaviërs - en dan voornamelijk Zweden - hebben fika. Fika is niet echt in één woord te vertalen, vergelijk het met het Nederlandse woord gezellig, maar het komt op het volgende neer. Het is het moment op de dag, vaak rond de klok van 11 in de ochtend of 3 in de middag, waar een pauze wordt genomen met een kop koffie (of thee) vergezeld van een zoete lekkernij.

Dit doen Scandinaviërs met collega’s, vrienden, familie of gewoon alleen. En dan wordt er niet snel een kopje koffie naar achter geklokt: men neemt er de tijd voor en ziet het als een rustmoment op de dag. Daar kunnen wij Nederlanders nog wat van leren! En daarom laat ik je vandaag zien met welke producten je ook gewoon thuis in Nederland een fika kunt houden.

Fika

Aan tafel!

Tja, dit is waarschijnlijk een inkoppertje, maar die koffiekopjes moeten natuurlijk ergens op gezet worden. Tegenwoordig hebben de grote, logge salontafels plaatsgemaakt voor kleine, charmantere exemplaren.

Muuto Around
Beeld De Muuto Around Coffee Table heeft een praktische opening in de opstaande rand zodat je kruimels gemakkelijk kunt wegvegen.

Hay Tray
Beeld De vrolijkgekleurde Hay Tray bijzettafel is in diverse kleuren en afmetingen verkijgbaar.

Koffie, thee, limonade?

Gelukkig zijn de plastic thermoflessen alweer even verleden tijd, want onze (warme) dranken stoppen we natuurlijk veel liever in een mooi vormgegeven (thermos)kan. 

Thermoskan
Beeld v.l.n.r. Tom Dixon Form theepot, Menu Norm theepot en Normann Copenhagen Geo thermoskan.

Melk en/of suiker?

Weg met de kartonnen doosjes suiker en pakken melk op tafel. Ook dit stoppen we in een mooi kannetje of schaaltje.

Tom Dixon
Beeld Melk serveer je uit de Tom Dixon Form Milk melkkan.

Normann Copenhagen Mormor
Beeld En met de Normann Copenhagen Mormor suikerpot 0,25L (links) houd je iedereen wel even zoet.

Koekje erbij?

En als we dan toch bezig zijn, dan gaan die koekjes in een fraaie voorraadpot.

Koektrommels
Beeld v.l.n.r. Petite Friture Curiosity voorraadpot, Alessi Mary Biscuit koektrommel en Muuto Bulky voorraadpot.

Op een dienblad

Al het bovenstaande moet natuurlijk nog van de keuken naar de woonkamer worden gebracht, en dat doen we op een van deze knappe Scandinavische dienbladen.

HAY Kaleido
Beeld Met het Ferm Living Kaleido dienblad x-large kun je je eigen presenteerblaadje samenstellen. 

Ferm Livign Neu
Beeld Het Neu dienblad van Ferm Living is gemaakt van honderd procent aardewerk en afgewerkt met een grijze glazuurlaag. 

De afwas…

Helaas komt aan al het goede een einde en moet ook de afwas nog gedaan worden. Dat wordt een stuk minder erg met deze hippe theedoeken.

Theedoeken
Beeld Met de Ferm Living Mountain theedoek mint (links) en de Hay Layer Dots theedoek 2 stuks (rechts) wordt afwassen een feest. 

Dus hup, trommel je collega's op en geniet van een originele, Zweedse Fika!

Agnes Nijholt

Over de auteur

Agnes Nijholt

Agnes is de oprichtster van Fika Magazine, een website die in het teken staat van Scandinavië. Ze brengt je op de hoogte van de trends en ontwikkelingen uit het hoge noorden.