De ideale eethoek

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling en styling

Drukke dag gehad? Dan is het belangrijk om 's avonds te ontspannen. Dit begint al tijdens het avondeten. Als je onderstaande basisregels volgt over de inrichting van de ideale eethoek, weet je zeker dat je er goed bij zit. Natuurlijk is het onmogelijk om definitieve afmetingen van tafels en stoelen aan te geven, maar deze richtlijnen kun je prima als uitgangspunt gebruiken. Alleen nog je kookkunsten een beetje aanscherpen et voilà, een heerlijke avond!

Afmetingen van de eetkamerstoel

Of je nu van lang of kort tafelen houdt, het is sowieso belangrijk om goed te zitten aan tafel. De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is 43 à 46 centimeter en de ideale breedte varieert van 46 centimeter tot 59 centimeter. Dit verschilt bij een stoel met of zonder armleuning. Als je kiest voor eetkamerstoelen met armleuningen, let er dan op of de armleuningen onder de tafel passen. Als de stoel onder de tafel geschoven kan worden, neemt dit minder ruimte in. 

Hoe hoog en hoe breed is een stoel? Afmetingen van een ideale eetkamerstoel met en zonder armleuningen

Beeld De afmetingen van de ideale eetkamerstoel met en zonder armleuningen. 

Afmetingen van de rechthoekige eettafel

Voor de afmetingen van de ideale eettafel zijn je eigen lengte, de beschikbare ruimte en het aantal personen dat aan tafel zit heel belangrijk. Een ideale eettafel heeft een hoogte van 74 tot 75 centimeter. De breedte is afhankelijk van het aantal personen aan tafel. Ben je bijvoorbeeld met z’n tweeën? Dan is een rechthoekige eettafel met een breedte van 70 centimeter voldoende. Stel je bent met acht personen, heb je een breedte van minstens 260 centimeter nodig om comfortabel te zitten. We hebben een aantal richtlijnen voor de ideale rechthoekige eettafel voor je op een rij gezet.

Hoe groot of lang moet de eettafel zijn? De ideale afmetingen van een eettafel op basis van het aantal personen

Beeld De ideale afmetingen van een eettafel op basis van het aantal personen. 

Afmetingen van de ronde eettafel

Hoe groot moet een ronde tafel zijn voor twee of juist zes personen? Aan een ronde tafel zit je comfortabel als je een ruimte hebt van circa 60 centimeter breed. Nu is het bij het kiezen van een ronde eettafel van belang dat je weet wat de minimale diameter moet zijn. Dit is afhankelijk van het aantal personen dat om de tafel zit. Zo is een ronde tafel met een diameter van 120 centimeter geschikt voor vier personen terwijl een ronde tafel met een diameter van 140 centimeter geschikt is voor zes personen. Om met acht personen comfortabel aan een ronde tafel te zitten, raden we een doorsnede van 160 centimeter aan. Dat betekent dus dat een ronde eettafel met een doorsnede van 150 centimeter ruimte biedt aan zeven personen.

Hoe groot moet een ronde tafel zijn? Dit zijn de ideale afmetingen van een ronde tafel op basis van het aantal personen

Beeld De ideale afmetingen van een ronde tafel op basis van het aantal personen.

Afmetingen van de ovale eettafel

Een ovale eettafel met stoelen duikt in steeds meer huizen op. De grootte van een ovale eettafel is ook weer afhankelijk van het aantal personen dat je graag aan tafel ziet. Welke afmetingen voor een juiste ovale eettafel kun je het best aanhouden? Een ovale eettafel met een breedte van 180 centimeter is geschikt voor vier personen. Ben je op zoek naar een ovale eettafel voor zes personen? Dan is een tafel met een lengte van 220 centimeter geschikt. Met een design ovale eettafel die een breedte van 260 centimeter heeft, heb je gegarandeerd plek voor acht personen.

Hoe groot moet een ovale tafel zijn? Dit zijn de ideale afmetingen van een ovale tafel op basis van het aantal personen

Beeld De ideale afmetingen van een ovale tafel op basis van het aantal personen.

Indeling van de eethoek

Meestal wordt de eethoek afgestemd op vier, vijf of zes personen. Afhankelijk van de vorm en grootte van de eettafel en eventuele andere meubels en de ruimte, kun je de eethoek op verschillende manieren indelen. Heb je bijvoorbeeld een rechthoekige eettafel en vier of vijf stoelen eromheen? Dan is het logisch om de korte zijde tegen een muur te plaatsen. Ook als je met z’n zessen bent kun je dit doen, maar dan moet de tafel wel lang genoeg zijn voor drie stoelen aan beide zijden. Naast de vrij standaard opstellingen, kun je ook eens denken aan een complete eethoek met bank. Een rechte eetkamerbank of juist een ronde eetbank hangt af van de vorm tafel die je uitkiest.  

Tips en inspiratie eethoek inrichten voor vier, vijf en zes personen aan tafel

Beeld Tips om je eethoek zo praktisch mogelijk in te delen bij vier, vijf en zes personen aan tafel.

Verlichting in de eethoek

Om de juiste verlichting te kiezen voor de eethoek, dien je rekening te houden met een aantal factoren:

  • Hoogte. Idealiter hangt een lamp tussen de 65 en 75 centimeter boven de tafel, gerekend vanaf het tafelblad tot onderaan de lamp. Belangrijk hierbij zijn ook de hoogte van de ruimte waarin de tafel staat en die van de tafel zelf.
  • Vorm. Zorg ervoor dat de vorm van de tafel en de lamp daarboven zoveel mogelijk overeen komen. Dit staat niet alleen mooier, maar is ook praktischer voor de verdeling van het licht. Wil je toch een ronde lamp boven een rechthoekige tafel, kijk dan of je er meerdere naast elkaar kunt hangen.
  • Lichthoeveelheid. Felle lampen boven de eettafel zijn vaak geen succes. Kies daarom voor een lamp met een dimmer of voor lampen die het licht diffuus verspreiden, oftewel een grote lichtcirkel hebben. Dit is niet alleen sfeervoller, maar ook praktisch. Zo verlicht je namelijk een groter deel van de tafel.
  • Aantal. Om ervoor te zorgen dat iedere gast aan tafel kan zien wat hij of zij eet, is het belangrijk dat je voldoende lampen ophangt. Meerdere lampen naast elkaar kun je bijvoorbeeld door middel van een rails met elkaar verbinden.
inspiratiefoto met
inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Meubels, lampen en accessoires voor jouw eethoek

Naast een eettafel met stoelen mogen verlichting en accessoires niet ontbreken om de ideale eethoek te creëren. We hebben een kleine selectie van onze eetkamercollectie voor je in de schijnwerpers gezet. Van stoelen tot tafels en van hanglampen tot tafelaccessoires: met welk designitem richt jij je eethoek in?


Meer weten over het plaatsen van verlichting in je huis? Lees dan ‘Een lichtplan opstellen: hoe doe je dat?’. Of ga direct naar het overzicht met alle producten die wij speciaal voor de eetkamer hebben geselecteerd.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de indeling van de ideale eethoek? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.