5 x Tips voor een kamer die met je kind meegroeit

Op gepost door Britt Willemsen in Instructies & Tips

Kinderkamers zijn in principe beperkt houdbaar. Hoe graag je soms de tijd even stil zet, kleine kinderen worden nu eenmaal groot. Daarom is het handig dat de kinderkamer meegroeit met de leeftijd van het kind. Als je dit slim aanpakt, kun je een kamer prima laten meegroeien met een kind zonder dat het veel geld kost. Flinders geeft je vijf ultieme tips. 

Tip 1: Kies neutrale meubels en kleuren

Door te kiezen voor neutraal gekleurde meubels en neutrale kleuren aan de muur, hoef je in de jonge jaren van een kind weinig te veranderen aan een kinderkamer. Er komt logischerwijs een moment dat het babybed moet worden vervangen door een eenpersoonsbed. Door te kiezen voor een slimme commode die door het bovenstuk eraf te halen verandert in een kastje, hoef je niet veel te veranderen in deze eerste jaren. Een kledingkast is een meubel die je ook lang kunt laten staan. Kies altijd voor meubels in neutrale kleuren en denk na over de indeling om de kinderkamer te laten meegroeien met je kind.  

In deze kinderkamer voeren neutrale kleuren de boventoon die je eenvoudig combineert met kleurrijke accessoires.

Beeld In deze kinderkamer voeren neutrale kleuren de boventoon die je eenvoudig combineert met kleurrijke accessoires.

Tip 2: Ga voor een multifunctioneel bed

Wanneer het moment van een eenpersoonsbed aanbreekt, raden we je een bed aan waar je meerdere kanten mee op kunt. Als kleuter is het fantastisch om een tipi of klamboe boven je bed te hebben. Op latere leeftijd verlangt het kind vast naar een bureau en daarom is het handig als je datzelfde bed kunt veranderen in een hoogslaper. Zo schuif je het bureau eronder. Een eenpersoonsbed kan ook prima als bank dienen door er wat leuke sierkussens en een mooi plaid op te leggen. Krijgt je kind vaak vriendjes of vriendinnetjes over de vloer? Dan is het verstandig om te kiezen voor een uitschuifbaar bed of leg een extra matras onder het bed neer.

Dit is een kinderbed die geschikt is voor maar liefst vier verschillende levensfasen van een kind.

Beeld Dit is een kinderbed van het Deense Sebra dat geschikt is voor maar liefst vier verschillende levensfasen van een kind.

Tip 3: Gebruik accessoires

Je kunt het best voor neutraalgekleurde meubels gaan. Om een kinderkamer hierdoor niet een wat saaie look te geven, kun je deze ruimte sfeer en kleur geven met verschillende accessoires. Nieuwe kussens in de lievelingskleur van je kind of simpelweg mooi beddengoed met het idool van je kind erop. Accessoires geven een ruimte al gauw een andere sfeer. Ga je liever voor wat meer? Om het wat grootser aan te pakken, geef je een ruimte een flinke make-over door bijvoorbeeld de gordijnen te vervangen of een wand een andere kleur te geven. 

Door voor kleurrijke accessoires te gaan, geef je een kinderkamer toch net wat meer kleur en sfeer.

Beeld Door voor kleurrijke accessoires te gaan, geef je een kinderkamer toch net wat meer kleur en sfeer.

Tip 4: Speel met de ruimte

Een kinderkamer is meestal niet supergroot. Kies daarom voor spiegels die de ruimte optisch groter doen lijken en spiegels vinden kinderen van alle leeftijden vaak leuk. Lichte kleuren aan de muur laten een ruimte niet alleen groter lijken, maar zorgen er ook voor dat kinderen minder snel uitgekeken raken hierop. Je kunt een kinderkamer ook met een kind laten meegroeien door deze ruimte opnieuw in te richten. Laat je kind meedenken over een nieuwe plek voor je meubels. Om wat extra ruimte te besparen, kun je een nachtkastje en een stoel vervangen door een multifunctioneel krukje.

Een spiegel laat een ruimte niet alleen groter lijken, maar geeft hem ook een speels effect.

Beeld Een spiegel laat een ruimte niet alleen groter lijken, maar geeft hem ook een speels effect.

Tip 5: Denk na over opbergruimtes

Door de jaren heen verzamelt een kind veel speelgoed en andere spullen. Er komt een moment dat alle kasten in de kamer vol zijn. Probeer dit eens in de zoveel tijd uit te zoeken met je kind. Kies daarnaast voor een stel leuke kisten en opbergdozen waarmee je een ruimte niet alleen netjes houdt, maar ook wat extra sfeer creëert hierin. Een loze ruimte onder het bed kan prima dienen als opbergruimte. Bij de aankoop van een bureau is het ook slim om na te denken over de opbergruimte die erin zit en eventueel op het bureaublad mogelijk is door manden en kistjes te plaatsen.   

Dit kastensysteem van het Deense merk String stel je helemaal zelf samen naar de hoeveelheid ruimte die je hiervoor hebt in de kinderkamer.

Beeld Dit kastensysteem van het Deense merk String stel je helemaal zelf samen naar de hoeveelheid ruimte die je hiervoor hebt in de kinderkamer.

Kortom, met deze tips zorg je ervoor dat je een kinderkamer inricht die eenvoudig meegroeit met je kind. Zo kan jouw kind zijn of haar hele jeugd in deze ruimte genieten door tussentijds kleine aanpassingen erin aan te brengen. Die kleine veranderingen geven de kinderkamer vaak al een compleet nieuwe look.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je een kinderkamer laat meegroeien met je kind? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630. 

Britt Willemsen

Over de auteur

Britt Willemsen

Britt van BWritten is dol op schrijven en houdt ervan om te schrijven over alles wat met interieur te maken heeft. Voor Flinders schrijft ze eens in de zoveel tijd artikelen met handige tips & tricks.