Behangen: 10 tips & tricks

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Heb je besloten om je muur te voorzien van een nieuw behangetje? Lees dan eerst even dit artikel, want wij hebben een aantal gouden tips voor je verzameld. Zo vertellen we je hoe je kleurverschillen kunt voorkomen, wat je doet met overtollig behang en hoe je milieubewust te werk gaat. Zo kan ook jij perfect behang aanbrengen!

#1 Voorkom kleurverschil

Zorg dat je altijd een hele wand afmaakt. Als je bijvoorbeeld de stukken boven ramen en deuren later gaat behangen, kan dit kleur- en structuurverschil geven.

#2 Behang knippen

Laat bij behang met een patroon de eerste decorkant naar boven op tafel liggen. Verschuif vervolgens de banen daarop steeds tot de patronen precies passen (snijd de banen op maat plus tien centimeter, om de banen op maat te aan te laten sluiten).

#3 Banen insmeren

 Als je vooraf meerdere banen insmeert met plaksel, doe er dan niet meer dan je in een kwartier op kunt plakken. Anders loop je de kans dat de lijm is opgedroogd voordat je aan behangen toekomt.

#4 Naden wegwerken

Met een nadenroller rol je de naden tussen twee banen plat. Doe dit nooit bij een behangsoort met structuur, omdat je dan de structuur uit het behang drukt.  

#5 Behangboorden gebruiken

Met zogenaamde behangboorden of –randen kun je papierbehang met verschillende kleuren en motieven combineren. Ook kun je een accent toevoegen aan de muur. Omdat je de boord over de naad heen plakt, ziet het resultaat er netjes uit.

Met behangranden kun je een accent toevoegen aan je muur

Beeld Met behangranden kun je een accent toevoegen aan je muur.

#6 Overtollig behang

Wrijf met de stompe kant van een schaar voorzichtig over het overtollige behang op het plafond of de plint. Zo ontstaat er een vouwlijn waarlangs je het behang netjes kunt wegknippen.

#7 Juiste lichtinval

Werk bij het behangen altijd van het raam af. Op deze manier valt het licht in de behangnaden zodat ze nauwelijks opvallen. Doe je het andersom – dus naar het raam toe – dan vallen de behangnaden juist enorm op.

#8 Milieubewust behangen

Er is ook behang van gerecycled papier te koop. Dit is het minst belastend voor het milieu en dus een goede keus als je milieubewust wilt behangen.

#9 Zuigbaarheid muur

Om te bepalen hoeveel plaksel je nodig hebt is het handig om eerst de zuigbaarheid van de muur te meten. Dit doe je door een streep water op de muur aan te brengen. Als deze na circa vijf minuten verdwenen is, dan is het een normaal zuigende muur. Is de muur na vijf minuten nog nat, dan is deze zwak of niet zuigend. En is het water al veel eerder dan vijf minuten verdwenen? Dan is het een snel zuigende muur.

#10 Egale ondergrond

Sommige behangsoorten (bijvoorbeeld lichtgekleurd vliesbehang) kan vrij doorschijnend zijn. Zorg er dus voor dat je het behang op een egale ondergrond zonder kleurverschil aanbrengt.

Meer weten over het aanbrengen van behang? Lees dan “Behangen: zo doe je dat”.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over tips en trics op het gebied van behangen? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.