5 x Kleurenschema voor je interieur

Op gepost door Renée IJzerman in Kleuradvies

Geef kleur aan je interieur. Dat klinkt heel goed, maar hoe doe je dat precies? Welke kleuren passen bij elkaar en welke sfeer creëer je daarmee? We hebben vijf verschillende kleurenschema's samengesteld waardoor je eenvoudig erachter komt wat past bij jouw woonwensen- en stijl. Ook zie je in een keer op welke manieren je een van deze kleurenschema's in je interieur kunt toepassen.

Pastel Naturel

Pastelkleuren zijn al lange tijd niet meer weg te denken uit zowel mode als design. Zachte tinten als zalmroze, mintgroen en zoet oranje geven kleur aan je interieur zonder er een druk geheel van te maken. Ook combineren pasteltinten goed met wit, een 'kleur' die vaak de basis is voor het interieur. Hoe meer wit je toevoegt, hoe frisser de uitstraling. Onze favoriet is een combinatie van pasteltinten met natuurlijke materialen, zoals steigerhout en eikenhout. Dit geeft je interieur een stoer en tegelijkertijd sweet karakter. 

Pastel Naturel
Beeld Dit kleurenschema laat zien dat je zachte en frisse pasteltinten perfect kunt combineren met natuurlijke materialen.

Het nieuwe zwart-wit

Een zwart-wit interieur straalt luxe uit. In veel moderne interieurs worden deze kleuren dan ook als 'drager' van de inrichting gebruikt. Dat wil zeggen dat de pronkstukken in je interieur zwart of wit zijn. Voor een speels effect voeg je items met een grafische print toe. Wil je echt knallen? Een accentkleur geeft een zwart-wit interieur net dat beetje extra. 

Het nieuwe zwart-wit
Beeld Een zwart-witte woonruimte maak je net wat spannender door met een of meer accentkleur(en) als blauw of groen te werken.

I'm blue

Marinekleur, paarsblauw, aqua, hemelsblauw, kobalt, azuurblauw... Er zijn oneindig veel tinten blauw en al net zoveel namen voor de verschillende gradaties binnen deze kleur. Dat maakt het combineren van blauw in je interieur ook zo leuk. Blauw brengt bijvoorbeeld verkoeling en rust in een kamer. Daarnaast kunnen tinten als marine- en staalblauw de ruimte een haast koninklijke uitstraling geven. En door verschillende tinten blauw, zoals turquoise en hemelsblauw, te combineren, krijg je een speels effect. 

I'm blue
Beeld Door met verschillende kleuren blauw in je interieur te werken, ontstaat diepte en een speels plaatje.

Niet gek, dat grijs

Grijs is allang niet meer voor grijze muizen. Het gekke is dat deze kleur zich met oneindig veel kleuren laat combineren, waarbij steeds een andere look ontstaat. Grijs met hout, bijvoorbeeld, geeft je interieur een warme en landelijke uitstraling. Als je grijs combineert met wit en hoogglans, krijg je daarentegen een modern en strak interieur. En mix je grijs met materialen als staal en RVS? Dan creëer je een industriële look.

Niet gek, dat grijs
Beeld Kies voor zowel diepe als donkere tinten grijs waardoor de gekleurde designproducten extra opvallen en er een fraai statement ontstaat.

Warmte in terracotta

Last but not least: een oranje getint interieur. Deze kleur staat bekend als 'de kleur van plezier' en was met name in de jaren 70 geliefd in het interieur. Behang, lampen, voorraadblikken, vazen... Alles was oranje als een teken van sociale vrijheid. Inmiddels is oranje juist weer hip vanwege zijn 'retro-status' en kun je er je interieur perfect mee opvrolijken. Door oranje te combineren met natuurlijke tinten als terraccotta, zorg je ervoor dat het geheel niet te druk wordt. 

Oranje boven
Beeld Deze tinten doen je misschien wel denken aan de herfst en komen het best tot hun recht door de bescheiden kleur beige hieraan toe te voegen.


Zo zie je hoe je oneindig veel kleuren met elkaar kunt combineren tot een warm, stoer, lieflijk of strak interieur. Een kleurenschema geeft je inzicht in het effect dat je met je kleurenkeuze gaat sorteren. Kijk voor een overzicht van alle kleuren en hun namen ook eens op www.ralkleuren.com en laat je inspireren!

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.