Hoe combineer ik kleuren in mijn interieur?

Op gepost door Renée IJzerman in Kleuradvies

Kleur is van invloed op het totaalplaatje van een ruimte in je woning. Zo maken lichte kleuren een ruimte groter terwijl donkere kleuren een ruimte verkleinen. Het is de kunst om een juiste balans te vinden tussen de kleuren die je toepast in je interieur. Maar welke kleuren passen bij elkaar? En hoe combineer je deze? Flinders legt het je uit! 

Kleurencirkel

Een kleurencirkel laat precies zien welke kleuren je wel en niet goed met elkaar kunt combineren in je interieur. Om je een beeld te geven van wat contrasterende, harmonieuze en ton sur ton kleuren zijn, vormt deze kleurencirkel de basis.

De kleurencirkel laat zien welke kleuren je perfect met elkaar kunt combineren.

Beeld De kleurencirkel laat zien welke kleuren je perfect met elkaar kunt combineren.

We leggen je hieronder puntsgewijs uit wat de precieze kleurcombinaties inhouden. En hoe je deze kleurencirkel kunt gebruiken om te zien welke kleuren je kunt combineren in je woning.

Contrast: absoluut niet saai

Door voor contrasterende kleuren te kiezen, zorg je ervoor dat een ruimte niet eentonig wordt. Contrasterende kleuren liggen (vrijwel) lijnrecht tegenover elkaar op de kleurencirkel. Dit zijn combinaties van kleuren die voor een duidelijk contrast zorgen. Het leuke is dat als je kiest voor twee contrasterende kleuren, deze elkaar versterken en je interieur omtoveren tot een levendige omgeving. De kleurcombinatie van geel en blauw is daar een mooi voorbeeld van. Je kunt het klein aanpakken middels accessoires of groots door complete muren in deze kleuren te gieten. 

De contrasterende kleuren geel en blauw toveren deze ruimte om tot een speels geheel.

Beeld De contrasterende kleuren geel en blauw toveren deze ruimte om tot een speels geheel.

Harmonieus: in dezelfde lijn

Kleuren die dicht bij elkaar liggen, maar wel degelijk van elkaar verschillen. Met harmonieuze kleuren creëer je algauw een rustige, stijlvolle omgeving. Om deze kleuren goed tot hun recht te laten komen in je interieur, kun je ze het best combineren met neutrale tinten als wit of zwart. Denk bijvoorbeeld aan een witte muur. Kleurcombinaties die we veel zien zijn blauw in combinatie met turquoise en groen in combinatie met geel. 

Kleuren komen extra goed tot hun recht wanneer je gebruikmaakt van neutrale tinten.

Beeld Kleuren komen extra goed tot hun recht wanneer je gebruikmaakt van neutrale tinten.

Ton sur ton: je favoriete kleur

Een ton sur ton kleur is ideaal voor als jij één lievelingskleur hebt die je graag in je interieur laat terugkomen. Zo kun je eenvoudig spelen met deze kleur, maar dan wel in verschillende tinten. En breng je op een subtiele manier kleur aan in je interieur en wel degene die jij mooi vindt. Je kiest simpelweg voor een kleurenpalet dat bestaat uit één kleur, maar dan wel in verschillende tinten. Hierdoor creëer je ook diepte in je interieur. Kortom, kleuren uit dit kleurenpalet hebben duidelijk een overeenkomst met elkaar maar dan net een tint donkerder of lichter.

Met een ton sur ton kleurcombinatie creëer je eenvoudig rust in een ruimte.

Beeld Met een ton sur ton kleurcombinatie creëer je rust in een ruimte.

Meer weten over de betekenis van kleuren? Lees dan ‘Betekenis kleuren’.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over welke kleuren je met elkaar kunt combineren in je woning? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630. 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.