Hanglamp kiezen: hier moet je op letten

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Keuzegids

Hanglampen kiezen, dat is nog een lastige opgave. Je hebt misschien al een beeld in je hoofd van hoe de lamp eruit moet zien, maar heb je daarbij ook rekening gehouden met de lichtval, de grootte en het type lichtbron? In dit artikel helpen we je bij het kiezen van hanglampen door te laten zien waar je allemaal rekening mee moet houden. 

Welk soort verlichting zoek je?

Een hanglamp boven de eettafel heeft een andere functie dan een hanglamp in de woonkamer. Daarom maken we onderscheid tussen verschillende soorten verlichting. Bij Flinders kun je uit vijf soorten verlichting kiezen, namelijk basisverlichting, sfeerverlichting, functioneel licht, gericht licht en decoratieve verlichting. Wanneer je op zoek bent naar een hanglamp, denk dan eerst na over de soort verlichting die je zoekt en in welke ruimte je die wilt gaan ophangen:

  • 1. Basisverlichting. Dit is de algemene verlichting in huis die zorgt dat je je weg in huis kunt vinden. Zou je alleen gebruikmaken van basislicht, dan is de hoeveelheid licht overal hetzelfde en is er geen sfeer in de ruimte.
  • 2. Sfeerverlichting. Sfeer ontstaat door met verlichting bepaalde dingen uit te lichten. Zo krijg je een contrast in een ruimte.
  • 3. Functionele verlichting. Dit zijn lampen die een specifieke functie hebben en vaak fel licht geven, zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent.
  • 4. Gerichte verlichting. Deze lampen verlichten een specifiek(e) plek of meubel in huis, zodat je als het ware bepaalt waar de toeschouwer heen moet kijken.
  • 5. Decoratieve verlichting. Dit licht is puur ter decoratie.
De getallen in de afbeelding corresponderen met die in de opsomming hierboven

Beeld De getallen in de afbeelding corresponderen met die in de opsomming hierboven.

Hanglampen voor de woonkamer

In de woonkamer gebruik je een hanglamp als basisverlichting en deze vul je aan met sfeerverlichting zoals spots of tafellampen. Een dimbare hanglamp is in de woonkamer prettig, omdat deze als basisverlichting en als sfeerverlichting kan dienen. Wanneer je goed licht nodig hebt, zet je de lamp volledig aan en als je je wilt ontspannen dim je de hanglamp. In de Flinders webshop staat bij de productinformatie van iedere hanglamp aangegeven of deze dimbaar is.

Hanglampen in de eethoek

Om de juiste hanglampen te kiezen voor de eethoek, moet je onder andere rekening houden met:

  • Hoogte. Idealiter hangt een lamp tussen de 60 en 75 centimeter boven de tafel, gerekend vanaf het tafelblad. Let ook op de hoogte van de ruimte en die van de tafel zelf.
  • Vorm. Zorg ervoor dat de vorm van de tafel en de hanglamp daarboven zoveel mogelijk overeen komen.
  • Lichthoeveelheid. Felle hanglampen boven de eettafel zijn vaak geen succes. Kies daarom voor een hanglamp met een dimmer of een grote lichtcirkel. Dit is niet alleen sfeervoller, maar ook handiger omdat je zo een groter deel van de tafel verlicht.
  • Aantal. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan zien wat hij of zij eet, is het belangrijk dat je voldoende hanglampen aanschaft. Meerdere hanglampen naast elkaar kun je bijvoorbeeld door middel van een rails met elkaar verbinden.
Meerdere hanglampen kun je ook op een speelse manier verdelen over het tafeloppervlak
Beeld Meerdere hanglampen kun je ook op een speelse manier verdelen over het tafeloppervlak.

Lichtbron kiezen voor hanglampen

Welke lichtbron je nodig hebt, hangt af van het type hanglamp dat je hebt gekozen. Soms zit er een vaste lichtbron in en soms zijn bepaalde lichtbronnen geschikt. Omdat de gloeilamp niet meer geproduceerd mag worden om milieutechnische redenen, kun je uit een aantal energiezuinigere alternatieven kiezen. We hebben de verschillende lichtbronnen hieronder voor je op een rijtje gezet.
 

 

Meer weten over de verschillende lichtbronnen? Lees dan ‘Soorten lichtbronnen: alle ins en outs’.

Hanglampen ophangen

Als je een lamp hebt gekocht, hoef je hem alleen nog op te hangen. Ook bij het ophangen houd je rekening met een aantal punten. Je kijkt of er al een kroonsteen aan de lamp vastzit, hoe hoog je de lamp ophangt en hoe ver je lampen van elkaar moet ophangen. Veel informatie kun je vaak bij de specificaties van een lamp vinden.

Mocht je toch nog vragen hebben over een specifieke hanglamp, neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.