6 x Veelgestelde vragen over verf

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Bij verf denken we al gauw aan de wanden in huis een nieuwe look geven. Verf is ook het ultieme product om bijvoorbeeld houten meubels, plinten of trappen te behandelen en een andere kleur te geven. Maar hoeveel verf heb je nodig en welke verf is het meest geschikt? We hebben de meest gestelde vragen over verf voor je op een rij gezet zodat je van alle ins en outs op de hoogte bent en eenvoudig zelf aan de slag kunt. 

Hoeveel verf(lagen) heb ik nodig? 

Als je verf koopt, wil je uiteraard weten hoeveel je precies nodig hebt. Het is handig om te bedenken wat je precies wilt verven. Stel dat je ervoor kiest om de muren in huis te verven, moet je eerst achterhalen wat de hoogte en breedte is zodat je dit met elkaar kunt vermenigvuldigen en weet wat de totale oppervlakte is. Als er deuren en ramen in deze wand terugkomen, is het ook handig om daar de oppervlakte van te berekenen zodat je uiteindelijk niet te veel verf in huis haalt. Je kunt dan het best de totaaloppervlakte verminderen met de oppervlakte van de deuren en ramen om te weten voor welke oppervlakte je verf nodig hebt. Een oppervlakte van 6 vierkante meter vraagt om 1 liter verf. Nu is de vraag, ben je met één verflaag klaar? Als de muur al wit is en je wilt deze een nieuwe witte verflaag geven, dan is één laag al voldoende. Geef je je muur graag een kleur? Dan kun je er vanuit gaan dat je op zijn minst twee verflagen nodig hebt aangezien verf bijna nooit in één keer goed dekt. Het is dus van belang dat je de oppervlakte berekent die je gaat verven en uitzoekt hoeveel lagen verf je nodig denkt te hebben afhankelijk van de kleur(en) die je kiest. Het goede nieuws is dat de verf relatief snel droogt. Zorg er wel voor dat je de verf laat drogen en na vier uur een nieuwe laag aanbrengt om tot een mooi resultaat te komen. Bij het gebruik van een primer heb je minder lagen verf nodig. Op de productpagina’s van de krijtverf van Farrow & Ball vind je ook een rekenhulp die aangeeft hoeveel liter je nodig hebt voor de oppervlakte die je gaat verven. 

Is een primer noodzakelijk? 

Een primer is eigenlijk hetzelfde als grondverf en zorgt voor een perfect(e) ondergrond en verfresultaat. Van hout tot metaal: voor elk materiaal vind je een geschikte primer. Voordat je begint met verven, is het handig om een primer op de muren aan te brengen zodat je een goede ondergrond voor de verf creëert. Zo krijg je een optimale hechting en betere dekking van de verf waardoor het eindresultaat mooier is. Uiteindelijk oogt de verfkleur die je op de muur aanbrengt een stuk voller en gaat de verf ook veel langer meet. Voor een witte muur gebruik je een lichte primer terwijl een donkere primer goed van pas komt wanneer je kiest voor donkere kleur verf. Bij roodtinten is de kans groot dat je een extra laag verf nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken.  

Beeld Je kunt bijvoorbeeld de verschillende houten en metalen onderdelen in de kinderkamer kleur geven met hout- en metaalverf van Farrow & Ball zoals je op deze foto ziet wat zorgt voor een speels effect.

Welke verf heb ik precies nodig? 

Welke verf je precies nodig hebt, is afhankelijk van de soort oppervlakte die je een kleur gaat geven. Het is ook belangrijk dat je je van tevoren bedenkt of je binnen of buiten aan de slag gaat met verf. Bij Farrow & Ball maken ze onder andere onderscheid in deze verf: 

  • Hout- en metaalverf voor binnen. Geef bijvoorbeeld je meubels, plinten of trappen een update met deze verf. 
  • Hout- en metaalverf voor buiten. Hiermee kun je bijvoorbeeld je kozijnen en metalen relingen opnieuw kleuren.
  • Krijtverf. Met krijtverf kun je je plafonds en muren een nieuw leven in blazen. Je hebt de keuze bij Farrow & Ball uit Estate Emulsion en Modern Emulsion. Estate Emulsion heeft een glanspercentage van slechts 2 procent en zorgt voor een bijzonder matte uitstraling. De Modern Emulsion is meer geschikt voor ruimtes die veel gebruikt worden. Met een glanspercentage van 7 procent biedt deze verf namelijk meer bescherming én glans. Je kunt dit dan ook afnemen met een vochtige doek. Ideaal voor in de keuken, hal, toilet en badkamer. 

Houd dus vooral goed in je achterhoofd waarvoor je de verf gaat gebruiken en bedenk dan goed welke verf daar het best bij past. 

Beeld Het voordeel van de Modern Emulsion krijtverf van Farrow & Ball is dat je het gedeelte waar een vlek zit, kunt afnemen met een vochtige doek. Dat komt extra goed van pas in een veelgebruikte ruimte als de keuken.

Wat heb je nodig bij het verven van een wand? 

Naast een primer en de juiste hoeveelheid verf zijn een roller en een kwast ook essentieel om de verf mee aan te brengen. Een roller leent zich perfect voor grote oppervlakken. Het is daarom handig dat als het om een grote wand gaat je in elk geval een roller in huis hebt om daarmee de muur te verven. Zo kom je sneller tot het gewenste resultaat en kun je de verf op een egale manier aanbrengen op het betreffende oppervlak. Een kwast is juist handig bij kleinere oppervlaktes en hoeken waar je met een roller juist slecht bij kunt komen. Een kwast leent zich ook goed voor heel smalle oppervlakken en opstaande randen. Binnen kwasten en rollers heb je ook de keuze uit verschillende uitvoeringen. Een muurverfroller is handig wanneer je een muur gaat verven met muurverf terwijl een grote kwast handig kan zijn bij een wand met heel smalle gedeeltes.  

Welke verfkleur wit gebruik je wanneer? 

Wit is en blijft een veel gekozen verfkleur in huis. Maar welke kleur wit kies je? En met welke tint wit bereik je welke sfeer? 

  • Wit met grijs: een witte verfkleur met een grijze ondertoon is de meest frisse kleur wit en geeft een instant fris gevoel aan een ruimte. In een ruimte op het zuiden komen deze soort kleuren goed van pas. Neem bijvoorbeeld Wevet (273) van Farrow & Ball. 
  • Wit met groen: door voor wit met een groene ondertoon te kiezen, ontstaat een ruimte die rust en ontspanning uitademt. De ingetogen kleur Lime White (1) van Farrow & Ball leent zich daar goed voor. Om het groene karakter naar voren te laten komen, kun je zo’n kleur het best aanbrengen in een ruimte die op het noorden ligt waar het koelere licht goed bij past. 
  • Wit met rood: je kunt ook kiezen voor witte verf met een rode tint waardoor een vriendelijke ambiance ontstaat in de ruimte die uitnodigt om plaats te nemen. Dimity (2008) van Farrow & Ball is een ingetogen kleur wit die door de enigszins rode basis toch voor net wat meer warmte in de ruimte zorgt. 
  • Wit met geel: met een kleur wit waar geel aan de basis ligt, kun je de nostalgische charme van bepaalde elementen in huis accentueren. Ondertussen behoudt de ruimte het frisse en moderne karakter. De kleur White Tie (2002) van Farrow & Ball geeft de warme uitstraling van elke ruimte een boost.  

Je kunt er ook voor kiezen om twee of meer tinten wit met elkaar te combineren om het minder steriel te laten ogen en een schitterend neutraal geheel te creëren waar je echt alle kanten mee op kunt. 

Wat zijn de voordelen van verf van Farrow & Ball? 

Een groot voordeel van Farrow & Ball is dat de verf veel meer kleurpigment bevat dan verf van veel andere merken. Hierdoor dekt de verf veel beter en heb je ook minder verf nodig. Deze kwalitatief hoogwaardige behoudt zijn kleur ook een stuk langer. Op plekken waar de zon veel op je muren schijnt, zie je na verloop van tijd geen kleurverschil als je daar bijvoorbeeld je meubels een andere plek gaat geven. Je bent er dus zeker van dat je jarenlang geniet van exact de kleur die je op het begin aanbrengt en deze dus niet na verloop van tijd afneemt in kleurintensiteit. De formule en de ingrediënten die ze gebruiken om tot deze verf te komen, is erg authentiek. Het productieproces is traditioneel en dichtbij huis zodat dit verfmerk de optimale kwaliteit continu kan waarborgen en de verf hoogwaardig is met een ongeëvenaarde diepte van kleur. Elke verfpot wordt in dezelfde fabriek gemaakt en gemengd waardoor je niet bang hoeft te zijn dat bij het nabestellen van verf de kleur afwijkt van de kleur van de eerder bestelde verf. Is er per ongeluk een vlek op de geverfde muur gekomen? Geen probleem, want je kunt deze vlek met een doek afnemen en weghalen. Het allerbelangrijkst is misschien nog wel dat de verf op een milieuvriendelijke wijze wordt gemaakt. Een ander voordeel is dat als er een vlek op de muur zit of een stukje verf eraf is je alleen dat specifieke oppervlak hoeft bij te tippen. Dat scheelt je een hele muur of baan opnieuw verven. 

Top 10 meest verkochte kleuren van Farrow & Ball

Meer weten over de nieuwe verfkleuren van Farrow & Ball? Lees dan ‘Kleurentrends: 9 x nieuwe verfkleuren’.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over alles wat met verf te maken heeft? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.