Vloerkleed kiezen: zo doe je dat

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Of het nu winter, lente, zomer of herfst is: een vloerkleed is altijd een essentieel item in je interieur. Je voeten blijven niet alleen lekker warm, maar een vloerkleed zorgt ook voor sfeer en demping van geluid. Welke afmetingen moet zo'n vloerkleed hebben? En ga je voor een wollen, katoenen of kunststof vloerkleed? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het kiezen van een vloerkleed. Aan de slag!

#1 Functie

Het klinkt misschien gek, maar kijk eerst eens waarom je eigenlijk een vloerkleed wilt aanschaffen. Je kunt hier verschillende redenen voor hebben, zoals:

  • Koude voeten voorkomen
  • Nieuwe of knusse uitstraling geven aan een ruimte
  • Geluid dempen
  • Zachte ondergrond creëren waar kinderen op kunnen spelen

Op basis hiervan kun je straks het materiaal, de vorm en een eventueel dessin bepalen. Voor een kinderkleed kies je logischerwijs een andere print dan voor een vloerkleed dat de woonkamer een knusse uitstraling moet geven. En als je specifiek op zoek bent naar een kleed dat voor warme voeten zorgt, zal je eerder voor een wollen kleed kiezen. Dit werkt van nature isolerend.

#2 Afmetingen

Voor het bepalen van de afmetingen van het vloerkleed doe je er goed aan naar de opstelling van de bank en salontafel te kijken. Staat de salontafel vóór de bank? Dan kun je het vloerkleed onder de salontafel leggen en door laten lopen tot onder de bank. Zo creëer je een geheel tussen deze twee meubels. De afmetingen van het vloerkleed baseer je nu op de breedte van de bank en de diepte van de salontafel.

Dankzij het vloerkleed worden de bank en salontafel nu een geheel (links). Met een heel groot vloerkleed kun je midden in de woonkamer een ‘eilandje’ creëren (rechts)Beeld Dankzij het vloerkleed worden de bank en salontafel nu een geheel (links). Met een heel groot vloerkleed kun je midden in de woonkamer een ‘eilandje’ creëren (rechts).

Leg je het vloerkleed vóór de zitmeubels in plaats van eronder? Dan krijg je een intiemer effect. Hiervoor is een kleiner vloerkleed vaak al voldoende. Voor de eetkamer gelden weer andere afmetingen. Als je een vloerkleed onder de tafel wilt leggen, is het handig dat je ervoor zorgt dat deze aan alle kanten minstens 60 centimeter uitsteekt. Zo kan iedereen eenvoudig met zijn of haar stoel achteruit schuiven.

Tip: plak de maten van het vloerkleed dat je op het oog hebt eens af op de vloer. Zo krijg je een goed beeld van de daadwerkelijke grootte.

#3 Vorm

De vorm van het vloerkleed is afhankelijk van de ruimte waarin het komt te liggen, de meubels die eromheen staan en natuurlijk je eigen smaak. Met een rechthoekig vloerkleed kun je de vorm van een rechthoekige kamer nog eens benadrukken. Er ontstaat een speels contrast als je in die kamer juist een organisch kleed neerlegt.

Het vierkante vloerkleed (links) komt precies overeen met de hoek van 90º in de ruimte terwijl het organische vloerkleed (rechts) voor een speels contrast zorgtBeeld Het vierkante vloerkleed (links) komt precies overeen met de hoek van 90º in de ruimte terwijl het organische vloerkleed (rechts) voor een speels contrast zorgt.

#4 Type

We onderscheiden grofweg twee soorten vloerkleden: hoogpolig en laagpolig. Een hoogpolig vloerkleed heeft vaak een lossere ‘poolsamenstelling’ die voor een nonchalant, warm effect zorgt. In een modern strak interieur geeft dit structuurverschil een spannend contrast en een warme uitstraling aan de ruimte. Dit kan een mooie aanvulling zijn op een strakke, lederen bank of een zachte sofa juist versterken. Perfect voor in de woonkamer. Een laagpolig vloerkleed is zeer efficiënt in de eethoek doordat je de meubels eenvoudig kunt verschuiven en je hem makkelijk kunt onderhouden. Zo'n vloerkleed is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen variërend van een ‘glad’ kleed tot eentje met een grove structuur.

#5 Materiaal

Ook voor het materiaal kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten vloerkleden: kleden van natuurlijk materiaal en kleden van synthetisch materiaal. Onder natuurlijk vallen materialen als katoen, kokos, (geiten)haar, bamboe, sisal en wol. Vloerkleden van natuurlijke materialen zorgen vaak voor een stoere, luxe uitstraling en zijn daarom zeer geliefd in de woonkamer. Toch hebben enkele materialen ook wat nadelen. Zo wordt katoen snel vies en zijn kokos en sisal niet erg zacht voor een vloerkleed. Wol daarentegen bevat natuurlijk wolvet. Het geeft de wol een zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend karakter. Ideaal voor een vloerkleed.

Dit vloerkleed is gemaakt van een natuurlijk materiaal waardoor je hem alleen binnen kunt gebruiken.Beeld Dit vloerkleed is gemaakt van een natuurlijk materiaal waardoor je hem alleen binnen kunt gebruiken.

Synthetische materialen zijn daarom vaak een goed alternatief. De kunststoffen die voor synthetische vloerkleden worden gebruikt, zoals polyamide (PA) en polyester (PL), verkleuren nauwelijks. Ook zijn kleden van deze materialen gemakkelijk schoon te maken. Dit type is daarom ideaal voor onder de eettafel of in de speelkamer. Bovendien kun je vloerkleden van deze materialen vaak buiten gebruiken.

#6 Kleur

Nu je de afmetingen, de vorm, het type en het materiaal van het vloerkleed hebt bepaald, komt het leukste gedeelte: de kleur. Koop je een duurzaam wollen vloerkleed? Dan is de kans groot dat je de voorkeur geeft aan een tijdloze kleur als beige of grijs. Het is natuurlijk de bedoeling dat zo’n investering een tijdje meegaat. Toch kan ook een vloerkleed in een opvallende kleur heel veel voor je ruimte doen. Zorg er wel altijd voor dat de kleur van of een kleur uit het vloerkleed terugkomt in de kamer.

Links zie je hoe de groene details in het vloerkleed corresponderen met de groene muur en het krukje. Rechts: de oranje accenten in het behang op de muur vind je terug in het oranje vloerkleed.Beeld Links zie je hoe de groene details in het vloerkleed corresponderen met de groene muur en het krukje. Rechts: de oranje accenten in het behang op de muur vind je terug in het oranje vloerkleed.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kiezen van een vloerkleed? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.