Verlichting in je eethoek: waar let je op?

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Instructies & Tips

Een eethoek vormt de plek waar je relatief veel tijd doorbrengt. Naast een tafel met stoelen speelt verlichting in de eetkamer ook een belangrijke rol. Boven een eettafel willen we graag een of meerdere lamp(en) met gericht licht die bijdragen aan een sfeervol etentje. We lichten een viertal factoren uit waar je op moet letten bij de aankoop van de juiste eetkamerverlichting. 

Tip 1: Hang verlichting op de juiste hoogte

Een lamp hang je vaak op een hoogte van 65 tot 75 centimeter boven je eettafel. Het gaat dan om de hoogte gerekend vanaf het tafelblad tot de onderkant van de lamp. De hoogte van de ruimte waarin de tafel staat en de tafel zelf zijn hierop van invloed en spelen een belangrijke rol bij de keuze voor eetkamerverlichting. Handig om te weten: we spreken van een gemiddelde.  

Tip 2: Ga voor gedimd of diffuus licht

Felle lampen boven een eettafel bevorderen meestal niet de sfeer die zo’n ruimte uitstraalt. Je kunt daarom het best gaan voor dimbare verlichting waardoor je het licht boven je eettafel op zowel een functionele als sfeervolle wijze kunt inzetten. Een andere optie is een lamp die diffuus licht verspreidt waardoor een grote lichtcirkel ontstaat. Het is niet alleen sfeervol, maar vooral ook heel praktisch. Je verlicht op deze manier een groter deel van je tafel. 

Dimbare verlichting is ideaal voor in de eethoek: zo kunnen de drie lampen functioneel en sfeervol zijn.

Beeld Dimbare verlichting is ideaal voor in de eethoek: zo kunnen de drie lampen functioneel en sfeervol zijn.

Tip 3: Kies voor consistentie in vorm

Om voor een geheel te gaan, is het optisch mooi om zowel de vorm van de tafel als de lamp zoveel mogelijk met elkaar overeen te laten komen. Los van het feit dat dit mooier staat en voor eenheid zorgt, is het ook praktisch. Op deze manier kun je het licht namelijk beter verdelen over de tafel heen. Ga je toch graag voor een ronde lamp boven een rechthoekige tafel? Kijk dan of er de ruimte is om er meerderen naast elkaar te hangen. 

Tip 4: Schaf voldoende licht aan

Het is wel zo handig als eenieder aan tafel kan zien wat hij of zij eet. Daarom is het belangrijk dat je voldoende lampen ophangt en zo de volledige tafel kan belichten. Je kunt meerdere lampen ook via een rails met elkaar verbinden. Handig om te weten: een lamp met 450 lumen (40 watt) geeft een eethoek sfeer en een lamp met 750 lumen (60 watt) dient als perfecte omstandigheid om in te werken.  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over verlichting in je eethoek? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.