Wat is dim to warm?

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting

Dim to warm, ook wel warm dim of ambient dimming, is een begrip dat we steeds vaker zien in de wereld van verlichting. Maar wat houdt deze nieuwe techniek precies in? We leggen je uit wat het is, welke voordelen dit voor jou heeft en hoe je het kunt toepassen.

Veel opties in dim to warm

Bij dim to warm spelen de intensiteit en de kleurtemperatuur van het licht de hoofdrol. Dat houdt in dat je de lichtsterkte en de kleur van het licht van een dim to warm LED lichtbron of module kunt veranderen. Door de dim to warm functionaliteit te gebruiken, kun je de verlichting optimaal instellen zodat het volledig past bij het moment van de dag. We zien zowel LED retrofit lichtbronnen als geïntegreerde LED modules in lampen die je via een wanddimmer of applicatie op afstand kunt bedienen.

Verschillende ambiances

De wittint van het licht bepaalt de kleurtemperatuur. Als een dim to warm lichtbron fel schijnt, heeft deze een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin en verspreidt de lamp helder wit licht. Je kunt een lamp met deze lichtbron vervolgens dimmen tot 1800 Kelvin waardoor extra warm wit licht ontstaat. Het aantal Kelvin verschilt wel per lichtbron. Licht met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin is prettig om in te werken terwijl licht met een kleurtemperatuur van 1800 Kelvin een aangename sfeer in huis creëert. Dit kun je ook vergelijken met de warmere sfeer van een kaars.

Door dim to warm LED lichtbronnen te gebruiken, heb je de mogelijkheid om een passende ambiance te creëren in elke ruimte in huis.

Beeld Door dim to warm LED lichtbronnen te gebruiken, heb je de mogelijkheid om een passende ambiance te creëren in elke ruimte in huis.

Het grote voordeel van dim to warm

Door de mogelijkheden met dim to warm kun je elke ruimte in huis voorzien van de gewenste lichttemperatuur en sterkte. Zo creëer je voor elke situatie een passende sfeer. Naast woningen is dim to warm door de vele opties ook erg geschikt voor zakelijke ruimtes als restaurants, hotels en kantoren.

Verschil met andere lampen

Bij een normale LED lamp zien we dat de intensiteit van het licht afneemt zodra je hem dimt. De kleurtemperatuur van het licht blijft bij zo’n lamp wel altijd gelijk. Wanneer je een dim to warm lamp dimt, verandert de lichtkleur ook mee. Door de opties in de kleurtemperatuur en lichtsterkte kun je met dim to warm het lichteffect van de in het verleden gebruikte gloeilampen en halogeenlampen volledig nabootsen.

Of je nu aan het koken bent of geniet van een hapje en een drankje: met een dim to warm LED lichtbron kun je de intensiteit en kleurtemperatuur van je verlichting erop aanpassen.

Beeld Of je nu aan het koken bent of geniet van een hapje en een drankje: met een dim to warm LED lichtbron kun je de intensiteit en kleurtemperatuur van je verlichting erop aanpassen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over dim to warm? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.