← Bekijk alle genomineerden

Winnaar Brand Awards: Zeitraum

Het merk Zeitraum behoort tot één van de drie genomineerden van de Sustainable Interior Brand Awards 2020. Sinds de start van Zeitraum legt dit merk de focus op meubels van de waardevolle grondstof hout die generaties lang hun functie vervullen en één zijn met de natuur. Een leefbare wereld speelde altijd al een belangrijke rol in de strategie van Zeitraum en dat is tot op de dag van vandaag niet anders. De producten hebben een puur, opvallend en duurzaam karakter. Elk ontwerp is tijdloos, volgt geen enkele trend op, oogt terughoudend en blijft zelfs na tientallen jaren imponeren met de schoonheid van het materiaal.


Producten van Zeitraum


Hoe ze te werk gaan

In het fabricageproces gaat het om de eerlijkheid en duurzaamheid van natuurlijke materialen. Elk product wordt tot in de puntjes uitgedacht en valt op door de eenvoud. De verwerking van het materiaal krijgt elke keer weer de hoogste prioriteit. Daarom produceren ze lokaal, zetten ze langdurige partnerschappen op en gaan ze voor eerlijke samenwerkingen. Ze willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid onder ogen zien en traditionele ambachten promoten in de regio. De focus ligt in elk proces op verantwoord omgaan met mens en natuur.


Logo

Het Duitse designmerk Zeitraum is in 1990 opgericht en de roots liggen bij de Beierse Alpen. Deze regio staat bekend om het respectvol omgaan met natuurlijke hulpbronnen en het streven naar perfect vakmanschap. Vanuit de gedachte dat kwaliteit, design en duurzaamheid altijd hand in hand gaan, is dit merk opgericht. De ontwerpen van Zeitraum zijn een eerbetoon aan de puurheid van het materiaal en de consistentie in de vorm.


Product van Zeitraum

Over het genomineerde merk

  1. Alle meubels zijn van massief hout gemaakt
  2. De producten voldoen aan de hoogste sociale en ecologische eisen
  3. Jarenlange ervaring in duurzaamheid
  4. Gebruik van hardhout uit duurzame bosbouw
  5. Het hout wordt niet chemisch behandeld
  6. Productieprocessen vinden plaats in kleine fabrieken in de directe omgeving
  7. Groot deel van collectie wordt flatpacked verpakt
  8. Overweegt opzetten systeem voor terugname van meubels in heel Duitsland


Het gebruik van materialen

Door duurzaam designmeubilair op de markt te brengen, kan Zeitraum de milieu-impact aanzienlijk verminderen op basis van de materialen die ze daarvoor gebruiken. Dit heeft een positief effect op ons milieu. Hout zien we in bijna alle meubels van Zeitraum terug, is een hernieuwbare grondstof met een hoog circulatiepotentieel en draagt bij aan het menselijk welzijn. Het materiaal speelt in op een effectieve koolstofopslag en is dus erg belangrijk voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Voor het maken van de meubels gebruiken ze hout uit duurzame en gecertificeerde bossen. Op deze manier kan Zeitraum garanderen dat ondanks het verwijderen van hout zowel het bos als het daarmee CO2-verlagende effect zal groeien. Het hout dat ze gebruiken voor meubels bevat ook opgeslagen koolstof. Dit hout slaat meer CO2 op dan dat er in de hele waardeketen van hun meubelproductie wordt uitgestoten. De energie in het hout is ook hoog en zelfs zo hoog dat als het hout thermisch wordt gerecycled er twee keer zoveel energie wordt opgewerkt. Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van hout is het positieve effect op een gezond binnenklimaat.

Sustainable Product Evaluation model

Flinders heeft een model ontwikkeld waarmee de duurzaamheid van een designproduct of designmerk kan worden vastgesteld. Het model neemt een zestal criteria van duurzaamheid in ogenschouw. De vakjury heeft op basis van dit model de genomineerden voor de Sustainable Interior Brand Awards van 2020 bekendgemaakt.

Sustainable Product Evaluation Model

Het model met de zes criteria voor een duurzaam product is ontwikkeld door Flinders BV en gebaseerd op de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals = SDG's) van de Verenigde Naties (UNESCO, 2015). Deze SDG’s zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Download hier het Sustainable Product Evaluation Model in het Nederlands.  
Download here the Sustainable Product Evaluation Model in English. 

Meer informatie over het Sustainable Product Evaluation Model

Vakjury

Vakjury Sustainable Interior Design Awards

Meer informatie over de vakjury

Timeline

Planning Sustainable Interior Design Awards

Algemene voorwaarden

Lees hier alles over de algemene voorwaarden van de Sustainable Interior Design Awards. 

Contact 

Voor vragen, reacties of opmerkingen met betrekking tot de Sustainable Interior Design Awards kun je contact opnemen met: 

Flinders BV
Affuitenhal 10
1505 RE Zaandam

Contactpersoon: Geert-Jan Smits, CEO Flinders
Email: geertjan.smits@flinders.nl
Telefoon: 020 3030630