Vijf lichtsoorten: hoe kies ik de juiste verlichting?
Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Instructies & TipsOm erachter te komen welke soort verlichting past bij wat je zoekt, is het van tevoren belangrijk dat je bedenkt wat je met een lamp wilt bereiken. Wil je een bepaald object uitlichten of juist op een sfeervolle wijze tafelen? In een ruimte zien we meestal een samenspel van verschillende lampen die deze optimaal verlichten. We maken onderscheid in basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting en lichten elke lichtsoort toe.
Lichtsoort 1: Basisverlichting
Dit is de algemene verlichting in huis die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht, ook als het buiten donker is. Basislicht is puur om je weg in huis te vinden: de lampen die je als eerst aandoet als je een ruimte binnenloopt. Basisverlichting voorziet een ruimte van gelijkmatig licht waarbij je goed kunt zien wat je doet. De lichtval komt direct uit de lampenkap waardoor de verlichting relatief fel is. Bij basisverlichting gaat het meestal om hang- en plafondlampen die met een dimmer ook als sfeerverlichting kunnen fungeren. Vergelijk het met een theater: voor de show begint, staat de basisverlichting aan zodat je eenvoudig de weg naar je stoel vindt. Zolang je alleen gebruikmaakt van basislicht, heeft alles dezelfde intensiteit. Er is geen spanning of contrast waardoor er geen sfeer ontstaat.
Lichtsoort 2: Sfeerverlichting
Zoals de naam al aangeeft, doe je deze lampen aan voor een gezellig sfeertje in huis. Sfeerverlichting zien we eigenlijk als aanvulling op basisverlichting. Dit zijn lampen die je ’s avonds aandoet voor een intieme sfeer in huis. Wandlampen, vloerlampen en tafellampen dienen vaak perfect als sfeerverlichting. Sfeerverlichting is meestal diffuus en dat betekent dat de lichtval je indirect bereikt. De lampenkap is dicht en laat het licht hierdoor geleidelijk erdoorheen komen. Het kan ook zo zijn dat het licht weerkaatst tegen de muur of het plafond voordat het je bereikt. Sfeer ontstaat pas als je bepaalde elementen gaat uitlichten door het contrast. Als er te veel contrast is in je huis, geeft dat te veel spanning.
Beeld Op dit beeld zie je het verschil tussen basisverlichting (links) en sfeerverlichting (rechts).
Lichtsoort 3: Functionele verlichting
Dit zijn lampen die een specifieke functie hebben en vaak fel licht geven zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp of bureaulamp. Goede, felle verlichting is belangrijk bij het lezen. Door te kiezen voor functionele verlichting met dimmer kun je zelf de intensiteit van het licht bepalen. Je kunt er ook voor kiezen om een basislamp te gebruiken, maar het is altijd handig om een extra lamp binnen handbereik te hebben op de plek waar je relatief veel werkt of leest. Functionele verlichting kun je ook vaak als gerichte verlichting gebruiken.
Lichtsoort 4: Gerichte verlichting
Deze lampen verlichten een specifieke plek of lichten een bepaald object uit. Denk aan een spotje dat een schilderij, beeld of meubel uitlicht. Een (klem)spot heeft vaak een beweegbare arm waardoor je zelf eenvoudig de lamp laat schijnen in de richting die je wenst. Je kunt op deze manier rommelige plekjes meer laten wegvallen en andere meubels of accessoires juist beter uit laten komen. Hierbij zijn spots een goed voorbeeld van gerichte verlichting. Kies niet alleen voor gerichte verlichting, want dan krijg je weer het ‘tunneleffect’.Beeld Op dit beeld zie je het verschil tussen functionele verlichting (links) en gerichte verlichting (rechts).
Lichtsoort 5: Decoratieve verlichting
Decoratief licht is puur ter decoratie. Bij deze verlichting kun je denken aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren. Deze lampen hebben vaak kleine peertjes en stralen gekleurd of geel licht uit. Met deze verlichting kun je absoluut niet lekker werken of goed zien wat je doet en is daarom puur bedoeld ter decoratie.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de soorten verlichting? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.