Metalen en stalen in je interieur

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Gesatineerd aluminium? Wat is dat? Ja, er worden veel soorten metaal en staal gebruikt in het interieur. En dan zijn er ook nog verschillende soorten afwerkingen. Die je allemaal op een andere manier moet reinigen. Wij snappen heel goed dat dit verwarrend is, dus hebben we ze speciaal voor jou op een rijtje gezet.

Afwerkingen metaal en staal

Naast dat er vele soorten metaal zijn, kunnen ze ook allemaal anders worden afgewerkt. Hieronder vind je de bekendste metaalafwerkingen en hun eigenschappen:

Verschillende afwerkingen van metaal en hun eigenschappen

Beeld Verschillende afwerkingen van metaal en hun eigenschappen.

Reinigen

Voor het reinigen van al het metaal geldt: een vochtige zachte doek is vaak voldoende. Is de vervuiling hardnekkiger? Let dan op de volgende punten bij verschillende soorten oppervlakken: 

#1 Aluminium en messing

Voor het schoonmaken van aluminium of messing kan je het best een vochtige zeemlap gebruiken. Dit beschermt het oppervlak het beste tegen krassen. Geanodiseerd aluminium moet je regelmatig reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld afwasmiddel). Daarna kan je het oppervlak in de blanke was of zuurvrije vaseline zetten, wat de levensduur helpt te verlengen.

#2 Gelakt staal

Gebruik voor het reinigen van gelakt staal alleen lauwwarm water met afwasmiddel of neutrale zeep. Met andere middelen kan het oppervlak namelijk worden beschadigd. 

#3 Chroom en geborsteld (mat) chroom

Om de glans van chroom te behouden neem je het oppervlak af met een zachte doek en verdunde spiritus, zonder te drukken. Daarna wrijf je het chroom droog met een zachte doek. Ook kan je chroom af en toe in de was of zuurvrije vaseline zetten.

#4 Edelstaal

Voor het reinigen van edelstaal kan je het best een speciaal reinigingsmiddel voor edelstaal gebruiken. Gebruik hierbij de instructies die bij het reinigingsmiddel horen.

Wil je meer weten over het onderhoud van metalen tuinmeubelen? Lees dan Onderhoud van metalen tuinmeubelen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over metaalsoorten of het onderhouden ervan? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.