Zo onderhoud je tuinmeubelen

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Houd je ervan om veel tijd door te brengen in de tuin of op het balkon? Om optimaal te genieten van die zonnige, warme dagen, verdienen je tuinmeubelen wel de nodige aandacht. Daarom geven we je de beste tips om ervoor te zorgen dat jouw tuinmeubelen, ongeacht het materiaal, het hele jaar door in topconditie blijven. Aan de slag!

Houten tuinmeubelen: stap voor stap onderhouden

Omdat hardhouten tuinmeubelen na verloop van tijd een grijze en matte kleur krijgen, is het belangrijk dat je ze twee keer per jaar behandelt. Maak nieuwe, hardhouten tuinmeubelen schoon met een zachte borstel en tuinmeubelreiniger. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want die beschadigt de natuurlijke waslaag van het hout. Wrijf de schone meubelen vervolgens in met een dikke laag tuinmeubelolie. Je kunt dit het best doen met een borstel. Laat de olie 15 minuten inwerken en neem de meubelen af met een droge doek. Klaar!

Behandel nieuwe tuinmeubelen nooit met een hogedrukreiniger. Dan beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout.Beeld Behandel nieuwe tuinmeubelen nooit met een hogedrukreiniger. Dan beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout.

Verweerde tuinmeubelen maak je het eerst schoon met een harde borstel. Verdun vervolgens de houtreiniger volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng deze met een schuurborstel aan op de meubelen. Lastige hoeken en naden? Gebruik een platte kwast. Als de houtreiniger 10 minuten heeft ingewerkt, schrob je de meubelen na met een harde borstel en spoel je ze schoon. Laat ze daarna 24 uur drogen en bekijk het resultaat. Is het meubel erg verweerd of zie je nog steeds schimmelvlekken? Herhaal dan de behandeling en poets de vlekken weg met schuurpapier. Tot slot wrijf je ook verweerde meubelen in met meubelolie, die je een kwartier laat intrekken. Handige tip: indien nodig kun je een verweerde tuintafel ook behandelen met een schuurmachine. 

Kunststof tuinmeubelen: klein beetje onderhoud

Kunststof is een ideaal materiaal als basis voor tuinmeubelen. Het is sterk, leverbaar in oneindig veel kleuren en heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het wel belangrijk dat je er af en toe aandacht aan besteedt. Spray nieuw gekochte tuinmeubelen van kunststof altijd in met een zogenaamde ‘protector spray’. Deze zorgt ervoor dat vuil en vocht minder gemakkelijk in het meubilair trekken. 

Kunststof tuinstoelen verdienen af en toe wat onderhoud om jou en je visite comfortabel te laten genieten.
Beeld
Kunststof tuinstoelen verdienen af en toe wat onderhoud om jou en je visite comfortabel te laten genieten.

Ook kunststof tuinmeubelen kun je het hele jaar buiten laten staan. Zorg er dan wel voor dat je tuinbanken en tuinstoelen schuin tegen de tuintafel laat leunen, zodat de regen er gemakkelijk vanaf stroomt. Dan spoelt meteen het vuil weg. Verwijder regelmatig de takken en bladeren van de meubels, zodat schimmel geen kans krijgt. En maak de tuinmeubelen tot slot schoon met een zachte borstel of doek, zodat het materiaal niet beschadigt. Je kunt hier een milde allesreiniger voor gebruiken of een sopje met wat opgeloste soda. Easy!

Metalen tuinmeubelen: check ’t materiaal

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten metalen tuinmeubelen. Een gegalvaniseerd metalen tuinmeubel is voorzien van een laagje zink op het frame. Dit voorkomt (door)roesten. Je hebt hierdoor nauwelijks omkijken naar deze soort tuinmeubelen. Zorg ervoor dat je de stoelen en tafels regelmatig afneemt met een doek of zachte borstel. Genieten maar!

Deze stoelen zijn zeer gemakkelijk in onderhoud.
Beeld Deze stoelen zijn zeer gemakkelijk in onderhoud.

Voor tuinmeubelen van gepoedercoat materiaal geldt ongeveer hetzelfde. Het aluminium of metalen frame van deze meubelen is bedekt met een coating die bestaat uit poeder. Deze voorkomt de aanhechting van vocht en vuil, waardoor van doorroesten geen sprake is. Wel kunnen er door kleine krasjes in het oppervlak roestvlekken ontstaan. Geen zorgen, die kun je bijwerken met een lakstift van bijvoorbeeld Emu en Fermob. 

Deze klapstoel is gemaakt van gepoedercoat metaal. Door deze coating is de kans op vocht en vuil minder groot.
Beeld Deze klapstoel is gemaakt van gepoedercoat metaal. Door deze coating is de kans op vocht en vuil minder groot.

Aluminium tuinmeubelen: geef ze de nodige aandacht

Er zijn ook diverse tuinmeubelen gemaakt van aluminium. Het voordeel van deze meubelen is dat ze hartstikke licht zijn. Ook deze tuintafels en -stoelen zijn gemakkelijk in onderhoud. Neem ze regelmatig af met een doekje om te voorkomen dat vuil zich hecht en gebruik, indien nodig, een milde allesreiniger om het meubel helemaal schoon te maken. Let op: aluminium tuinmeubelen zijn gevoelig voor UV-straling en kunnen na verloop van tijd dof worden of verkleuren. Om dit te voorkomen, smeer je het meubel in met een speciale cleaner of ‘metal protector’.

Door aluminium tuinmeubelen de nodige aandacht te geven, stel je verkleuringen zo lang mogelijk uit.
Beeld Door aluminium tuinmeubelen de nodige aandacht te geven, stel je verkleuringen zo lang mogelijk uit. 

Bamboe tuinmeubelen: vragen om de nodige zorg

Bamboe is een materiaal dat vraagt om tweejaarlijks onderhoud zodat je jarenlang plezier hebt van mooie en goed onderhouden tuinmeubels. Het is goed om je bamboe tuinmeubelen te behandelen met een olie (incl. fungicide) die speciaal geschikt is voor bamboe meubilair in de buitenlucht. Zo bescherm je je tuinmeubels ook tegen schimmel. Voordat je met de olie aan de slag gaat, schuur je bijvoorbeeld je bamboe tafel met middelgrof schuurpapier. Als al het vuil er vanaf is geschuurd, schuur je hem na met fijn schuurpapier. Verwijder vervolgens alle stof die vrijkomt met een droge doek. Nu is het oppervlak schoon en kun je beginnen met het aanbrengen van de olie. Volg de instructies op de verpakking en breng niet meer olie aan dan nodig is. Handig om te weten: verwijder overtollige olie met een droge doek om vlekken te voorkomen.

Het natuurlijke materiaal bamboe is van zichzelf hard en tegelijkertijd erg poreus als het uitdroogt. Vergeet dus niet regelmatig onderhoud uit te voeren.

Beeld Het natuurlijke materiaal bamboe is van zichzelf hard en tegelijkertijd erg poreus als het uitdroogt. Vergeet dus niet regelmatig onderhoud uit te voeren. 

Tips & tricks

Tot slot nog enkele tips & tricks om zo lang mogelijk te genieten van je prachtige tuinset:

  • Je vindt enkele onderhoudsproducten van Fermob, Emu en HOUE bij Flinders. Borstels en reinigingssprays zijn te koop bij ieder tuincentrum. Laat je goed informeren door het personeel.
  • Splits de onderdelen van een aluminium tuinset niet op. Als je bijvoorbeeld de tuinstoelen binnen bewaart maar de tafel buiten laat staan, zie je na een tijd een kleurverschil door de UV-straling.
  • Tuinmeubelen van steigerhout hoeven in principe niet behandeld te worden. Onderhoud van steigerhout zorgt namelijk niet voor een betere bestendigheid tegen weersinvloeden.
  • Een parasol is wel bestand tegen UV-straling, maar minder goed tegen regenwater. Dek deze daarom altijd af met een beschermhoes.
  • Was tuinkussens voorzichtig op maximaal 30° C en laat ze liggend drogen om de vorm te behouden. Bewaar ze in een tuinkussenhoes om te voorkomen dat dieren zich gaan nestelen in de vulling.

Heb je vragen over het onderhoud van de tuinmeubelen die je bij Flinders hebt gekocht? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.