Barkruk kopen: wat is de ideale hoogte en waar let je op?

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Een barkruk zien we niet alleen in restaurants en cafés, maar ook steeds meer bij mensen thuis aan een hoge (eet)tafel of bijvoorbeeld in de keuken aan de bar. Een barkruk kiezen kan best lastig zijn. Hoe hoog moet een barkruk zijn, wat zijn de beste afmetingen, wat is de juiste afstand tussen twee barkrukken en kies je voor met of zonder rugleuning? Om je wat handvatten te geven, hebben we de vier meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet en beantwoord. Zo kies jij met gemak een stevige barkruk uit.

1. Hoe hoog moet een barkruk zijn?

De meest voorkomende maten in de hoogte van (vaste) barkrukken zijn zowel 65 als 75 centimeter. Wanneer bijvoorbeeld je bar wat minder hoog is met een hoogte van 90 tot 95 centimeter, kun je het best kiezen voor een barkruk met een zithoogte van 65 centimeter. Een barkruk met een zithoogte van 75 centimeter is ideaal voor een bar- of tafelhoogte van 100 tot 105 centimeter. Daarom kun je het best een bar of tafel met een hoogte van 90 tot 105 centimeter hebben zodat je daar eenvoudig geschikte barkrukken bij kunt vinden. 

Door te spelen met barkrukken in verschillende uitvoeringen, creëer je een speels geheel in je keuken.

Beeld Door te spelen met barkrukken in verschillende uitvoeringen, creëer je een speels geheel. Denk daarbij aan de kleur, de stoffering en de rugleuning. 

2. Hoe creëer je een comfortabele zithouding op een barkruk?

Om er zeker van te zijn dat je lekker stevig zit op de barkruk die je voor ogen hebt, is het handig om rekening te houden met een ruimte van 25 tot 30 centimeter tussen de bovenkant van het (tafel)blad en de bovenkant van de zitting. Door deze afmeting aan te houden, ben je er zeker van dat eenieder comfortabel zit op een barkruk. Hoe kies je de meest comfortabele barkruk? Je kunt het comfort versterken door voor een barkruk met beugel te kiezen zodat je je voeten daarop kunt zetten en laten rusten. Let er hierbij op dat een RVS of stalen beugel om weinig onderhoud vraagt, omdat deze materialen niet snel vies worden. Eventueel kun je ook kiezen voor een gestoffeerde barkruk voor extra comfort. Een wollen stof leent zich hier het best voor om schoon te maken.

3. Wanneer kies je voor een barkruk met rugleuning?

Een barkruk met een rugleuning is ideaal wanneer je relatief veel tijd op dit meubel doorbrengt. Dat betekent dat wanneer een barkruk als vervanging voor een eetkamerstoel geldt, je het best voor een exemplaar met rugleuning kunt gaan. Dit bevordert de lichaamshouding en geeft je extra comfort. Als een barkruk aan een kookeiland of bar aan je keuken komt te staan waar je alleen ontbijt of even kort de krant leest, is een barkruk met een korte rugleuning al voldoende. Je kunt dan ook kiezen voor een barkruk zonder rugleuning.

Om het natuurlijke karakter in je keuken te halen, kun je het best kiezen voor een barkruk in neutrale houttinten en verschillende tinten groen. Zo breng je het geheel perfect in balans.

Beeld Om het natuurlijke karakter in huis te halen, kun je het best kiezen voor neutrale houttinten en verschillende tinten groen. Zo breng je het geheel perfect in balans.

4. Hoe weet ik hoeveel barkrukken ik kan plaatsen?

Je kunt het best rekening houden met een ruimte van 60 centimeter voor iedere kruk die je aan een bar, kookeiland of hoge (eet)tafel in je keuken plaatst. Dit is de ruimte die je kunt aanhouden en die je nodig hebt om op een comfortabele manier plaats te nemen en te zitten. Bekijk daarom wat de lengte is van bijvoorbeeld de bar of tafel waar de barkrukken komen te staan. De totale lengte deel je door 60 centimeter en zo weet je precies hoeveel barkrukken je maximaal op deze afstand kunt plaatsen zonder dat het comfort uit het oog wordt verloren.

De favoriete design barkrukken van onze klanten!

Heb je een hoge eettafel of een bar in je keuken? Deze barkrukken zijn zo mooi dat ze wel wat extra aandacht verdienen. Voor welke barkruk ga jij?

De mooiste barkrukken van onze designmerken

In de collecties van deze merken vind je alles om je inrichting compleet te maken. Voor ieder(e) woonsmaak en budget is er bijpassende barkruk te vinden.

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je een barkruk uitkiest en waar je op moet letten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.