Eetkamerstoel kiezen: waar let je op?

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Een eetkamerstoel vormt een belangrijke plaats tijdens je ontbijt, lunch of diner. Om een eetkamerstoel uit te zoeken die helemaal naar je wens is, is het van belang dat je op een aantal factoren let. Maar welke zijn dat? Flinders geeft je een zevental tips waar je op moet letten bij een eetkamerstoel kiezen.

Tip 1: houd je eettafel in gedachte

Bij een eetkamerstoel kiezen, is het belangrijk dat je let op de afmetingen van je eettafel. En dan met name op de hoogte van dit meubel en de dikte van het tafelblad. Om een compleet geheel te creëren en ruimte te besparen in je eethoek, is het van belang dat je de eetkamerstoelen onder je eettafel kunt schuiven. Let daarom ook op de breedte en hoogte van je eetkamerstoel(en).

De eetkamerstoelen in deze eethoek passen perfect onder de tafel. Zelfs de stoel aan de kopkant kun je (groten)deels onder het tafelblad schuiven zonder dat de tafelpoten in de weg staan.

Beeld De eetkamerstoelen in deze eethoek passen perfect onder de tafel. Zelfs de stoel aan de kopkant kun je (groten)deels onder het tafelblad schuiven zonder dat de tafelpoten in de weg staan.  

Tip 2: wel of geen armleuning?

Om een eetkamerstoel naar jouw wens te kiezen, is het ook van belang dat je nadenkt over armleuningen. Vaak heb je dezelfde eetkamerstoel in een uitvoering met armleuningen en in een uitvoering zonder armleuningen. De eetkamerstoel met armleuning is logischerwijs hoger. Hierdoor kun je tegen het probleem aanlopen dat hij niet onder je tafel past. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de hoogte van de eetkamerstoel inclusief armleuning. 

Als je dagelijks lang (na)tafelt en hierdoor net wat meer comfort vraagt van een stoel, kun je het best kiezen voor een eetkamerstoel met armleuningen.

Beeld Als je dagelijks lang (na)tafelt en hierdoor net wat meer comfort vraagt van een stoel, kun je het best kiezen voor een eetkamerstoel met armleuningen.  

Tip 3: een comfortabele zithouding

Het is van groot belang dat de eetkamerstoelen comfortabel zitten. Enkele centimeters verschil in hoogte en diepte kunnen soms al een groot verschil maken. Om voor een goede zithouding te zorgen, is het van belang dat je rug tegen de rugleuning van de stoel leunt. Het zitgedeelte van de eetkamerstoel bevindt zich bij je knieschijf en je voeten staan recht op de grond. Als deze twee punten kloppen, zit je in een hoek van negentig graden. 

Hoe hoog en hoe breed is een stoel? Afmetingen van een ideale eetkamerstoel met en zonder armleuningen

Beeld De afmetingen van de ideale eetkamerstoel met en zonder armleuningen. 

Tip 4: een onderstel naar jouw smaak

Tijdens je zoektocht naar de ideale eetkamerstoel, kom je er al snel achter dat je de keuze hebt uit verschillende onderstellen. Met een eetkamerstoel op wieltjes verplaats je jezelf eenvoudig naar de plek waar je wilt zitten of rijd je de stoel simpelweg naar de plek waar de stoel op dat moment het best van pas komt. Een stoel op vier losse poten is praktisch en staat stevig op zijn poten. Om wat flexibiliteit aan je rug te bieden, zorgt een eetkamerstoel met sledepoten ervoor dat de stoel iets met je mee veert. Voor optimale ontspanning kan een schommelstoel uitkomst bieden. 

Om een speels effect te creëren, kun je ervoor kiezen om verschillende eetkamerstoelen met diverse onderstellen door elkaar te combineren.

Beeld Om een speels effect te creëren, kun je ervoor kiezen om verschillende eetkamerstoelen met diverse onderstellen door elkaar te combineren.

Tip 5: een geschikte materiaalsoort

Het is handig om je vooraf af te vragen waar de eetkamerstoelen komen te staan. In een ruimte waar zich vaak kinderen bevinden, kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een kunststof eetkamerstoel die je eenvoudig schoonmaakt. Een eetkamerstoel bekleden met de stofsoort die jij mooi vindt geeft je interieur een persoonlijke look, maar is niet altijd even praktisch. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een eetkamerstoel van hout of metaal. Elk materiaalsoort heeft zijn voor- en nadelen. Zorg ervoor dat je daar goed van op de hoogte bent. 

Een kunststof zitkuip heeft één groot voordeel: je hoeft je geen zorgen te maken dat een omgevallen glas drinken in het materiaal van de zitkuip trekt.

Beeld Een kunststof zitkuip heeft één groot voordeel: je hoeft je geen zorgen te maken dat een omgevallen glas drinken in het materiaal van de zitkuip trekt.

Tip 6: budget dat je voor ogen hebt

Er zijn eetkamerstoelen in tal van verschillende prijzen wat de keuze van zo’n stoel niet altijd even makkelijk maakt. Het is daarom handig om jezelf vooraf te vragen welk budget je hiervoor tot je beschikking hebt en hoeveel eetkamerstoelen je nodig hebt. Zo kom je er al gauw achter wat het maximale bedrag is dat je per stoel wilt uitgeven en wordt de keuze makkelijker. 

Je keuze voor een eetkamerstoel is bijna oneindig en daarom is het handig om van tevoren een budget af te spreken.

Beeld Je keuze voor een eetkamerstoel is bijna oneindig en daarom is het handig om van tevoren een budget af te spreken.

Tip 7: geheel in stijl van je interieur

Het is ook niet geheel onbelangrijk dat de stoelen bij je interieur passen. Houd daarom het design van de stoel en de kleur waar je naar op zoek bent in je achterhoofd. Zo komt een minimalistisch vormgegeven eetkamerstoel uitstekend tot zijn recht in een Scandinavisch interieur. De combinatie van leer met een metalen onderstel zorgt vaak voor een stoerdere uitstraling en doet het daarom goed in een stoer, industrieel interieur. 

Deze eetkamerstoelen komen goed tot hun recht in een Scandinavisch interieur door het eenvoudige, simplistische design die ze hebben.

Beeld Deze eetkamerstoelen komen goed tot hun recht in een Scandinavisch interieur door het eenvoudige, simplistische design die ze hebben.

De favoriete eetkamerstoelen van onze klanten


Meer weten over hoe de ideale eethoek eruitziet? Lees dan ‘De ideale eethoek’.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kiezen van een eetkamerstoel? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630. 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.