5 x Veelgestelde vragen over buitenverlichting

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting

Buitenverlichting verfraait je tuin, balkon of (dak)terras direct en vergroot daar de sfeer het hele jaar door. Door de jaren heen is buitenverlichting erg veelzijdig geworden. De draagbare tuinlamp is het product wat niet meer weg te denken is en zowel binnen als buiten van pas komt. Bij slecht weer leent buitenverlichting zich ook perfect als sfeermaker en verlengstuk van je woonkamer. Waar moet je op letten bij buitenverlichting? We lichten de vijf meest gestelde vragen uit. 

Een tafellamp, wandlamp of vloerlamp? Je hebt keuze uit veel verschillende buitenlampen.

1. Zijn alle buitenlampen waterdicht?

Nee, niet elke buitenlamp is waterdicht. Een IP-waarde van 65 is het meest ideaal voor een buitenlamp. Dat betekent dat de lamp zowel stof- als waterdicht is en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Als je een lamp met deze IP-waarde koopt, ben je er zeker van dat je deze lamp buiten kunt ophangen of neerzetten. Heb je een draagbare lamp met een lagere IP-waarde? Vergeet deze dan niet bij heftige regenbuien naar binnen te halen.

2. Is een lichtplan nodig bij de keuze voor buitenlampen?

Een lichtplan maken is specialistisch werk en dat geldt ook voor de installatietechnieken die daarbij komen kijken. Een lichtplan zien we wel als onderdeel van het tuinontwerp. Het is met name belangrijk dat je bij de keuze van buitenlampen deze punten in je achterhoofd houdt:

  • Wat is de routing of wat zijn de zichtlijnen die je ’s avonds graag ziet? Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het looppad functioneel verlicht zodat je precies weet waar je kunt lopen als het donker is. Plaats bijvoorbeeld ook achterin verlichting zodat je je tuin groter laat lijken. 
  • Denk na over de elementen die je wilt uitlichten. Houd daarbij altijd rekening met de functies die je tuin heeft. Een eettafel, de bloembakken en een loungeset kunnen plekken in je tuin zijn die je graag uitlicht. 
  • Welk soort licht is per onderdeel mogelijk? Denk aan aanwezig stopcontacten en bedrading als de tuin al is aangelegd. Anders kunnen draagbare tafel- en vloerlampen een goede optie zijn. Deze buitenlampen plaats je eenvoudig op de plek waar je ze nodig hebt. 
  • Kies voor verschillende soorten lampen. Van een grondspot tot een lichtsnoer: probeer lampen op verschillende hoogtes te plaatsen zodat je je tuin in zijn geheel een spannend en speels karakter geeft. 

Bij het maken van een lichtplan denk je na over welke plekken je in de tuin wilt verlichten en ontstaat een functioneel en sfeervol totaalplaatje.

Beeld Bij het maken van een lichtplan denk je na over welke plekken je in de tuin wilt verlichten en ontstaat een functioneel en sfeervol totaalplaatje.  

3. Hoe zit het met het bedienen van buitenverlichting?

Om buitenverlichting automatisch in te schakelen, kun je gebruikmaken van een schakelklok met schemerschakeling of bewegingssensor. Bij een bewegingssensor betekent het dat de lamp alleen aangaat op het moment dat iemand bijvoorbeeld langsloopt. Als je kiest voor schemerschakeling, gaat de buitenlamp aan als het donker begint te worden en weer uit als het licht wordt. Een andere optie is Philips Hue buitenverlichting. De bediening van deze lampen is draadloos en kun je bedienen met je smartphone op afstand. Het maakt niet uit waar je bent, want je kunt de buitenlampen op elk moment van de dag aan- of uitzetten. Ideaal als inbraakpreventiemiddel wanneer je op vakantie bent bijvoorbeeld.  

4. Wat voor soort licht moet mijn buitenlamp verspreiden? 

Het begrip Kelvin staat voor de kleur van het licht en geeft aan wat voor licht een buitenlamp verspreidt. Dit is van invloed op welke ambiance je in je tuin wilt creëren. Welke kleur licht heb je nodig voor buiten? Een lamp met 3000 Kelvin verspreidt helder wit licht. Het gaat hier vooral om functionele buitenverlichting. Lampen die meer dan 3000 Kelvin hebben, verspreiden koel, helder en fris (dag)licht. Ben je op zoek naar sfeerverlichting? Kies dan voor dimbare lampen of een lagere hoeveelheid Kelvin. Een buitenlamp met dimmer kan heel handig zijn om verschillende ambiances in je tuin te creëren en zo in te spelen op het soort licht dat je op een bepaald moment nodig hebt. 

Het voordeel van Philips Hue buitenverlichting is dat je deze op elk gewenst moment (op afstand) kunt inschakelen en de gewenste lichtsterkte kunt meegeven.

Beeld Het voordeel van Philips Hue buitenverlichting is dat je deze op elk gewenst moment (op afstand) kunt inschakelen en de gewenste lichtsterkte kunt meegeven.

5. Moet ik een draagbare buitenlamp elke dag opladen?

Het verschilt per draagbare buitenlamp of je hem elke dag moet opladen. Veel draagbare lampen hebben drie standen. Elke stand heeft een andere invloed op de batterijduur. De meeste draagbare lampen gaan gemiddeld 10 uur mee. We zien dat bij deze soort buitenlampen innovatie voorop staat en ze steeds langer meegaan. De Wick tafellamp van Graypants is een uitzonderlijk voorbeeld en gaat op de laagste stand maar liefst 100 uur mee.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over deze vijf veelgestelde vragen over buitenverlichting? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.