Dutch design

Op gepost door Renée IJzerman in Woontrends

Dutch design is exclusief en modern design van Nederlandse bodem met een humoristische twist. Eigenlijk staat Dutch design voor een ontwerpwijze die in het begin van de jaren 90 enorme bekendheid kreeg. Dit kwam onder meer door het ontwerpplatform Droog. Op designgebied mogen wij absoluut trots zijn op dit kikkerlandje met Nederlandse designmerken als Moooi, Lensvelt en Spectrum. Om een goed beeld van Dutch design te krijgen, vertellen we je wat het precies is, geven we je passende voorbeelden en ontdek je wat het met je interieur kan doen.

Wat is Dutch design?

Dutch design staat voor het ontwerp van designproducten door Nederlandse ontwerpers. Tot de jaren 80 stond Nederland vooral bekend om zijn grafische ontwerpen. Daar is verandering ingekomen: Dutch design wordt vandaag de dag gekenmerkt door de eigenschappen minimalisme, experimenteel, innovatie, onconventioneel en met gevoel voor humor. Los van deze eigenschappen delen de ontwerpen nog een belangrijk kenmerk: ambacht. De meeste hedendaagse ontwerpstudio’s en meubelfabrikanten komen voort uit een authentieke meubelmakerij. Door handmatig leer te selecteren, vormschuim te ontwikkelen en bekleding te snijden, worden er producten van de hoogste kwaliteit gecreëerd. Een voorliefde voor materialen van eigen bodem gaat hand in hand met de creatieve manier waarop Nederlandse ondernemers zich weten te presenteren. Er is door de jaren heen wereldwijd veel bekendheid gegenereerd door de kenmerken van Dutch design te bundelen in verschillende ontwerpen. De functie van design wordt in alle Dutch design ontwerpen in een ander daglicht gezet.


We kunnen wel stellen dat Dutch design flink wat aanzien heeft verworven op de internationale markt. Dit komt onder meer door de kwalitatieve opleidingen in Amsterdam (Gerrit Rietveld Academie) en Eindhoven (Design Academy). Deze scholen staan internationaal hoog aangeschreven. Als het gaat om industrieel vormgeven, is Nederland een broedplaats voor talent. Op verschillende opleidingsinstituten door heel Nederland leren studenten over materialen, uitstraling, productieprocessen en verkoopbaarheid. Dat betekent dat de nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers al staat te popelen om fraai Dutch design te creëren. Zo heeft de Design Academy diverse beroemde Nederlandse ontwerpers klaargestoomd om aan de slag te gaan als designer. Neem bijvoorbeeld Maarten Baas. Een ander aspect dat zorgt voor het succes van Dutch design is de overheidssteun die er is voor jonge Nederlandse ontwerpers. Het Fonds BKVB is in 1988 opgericht en maakt het mogelijk voor studenten om direct na hun studie als onafhankelijke ondernemer aan de slag te gaan in de designbranche. 

Al heel wat jaren Dutch design

Door de jaren heen heeft Dutch design steeds meer bekendheid gekregen. Het begon allemaal na de jaren 80. Tot de jaren 80 stond Nederland vooral bekend om grafische vormgeving. Door ontwerpers als Benno Premsela begonnen die jaren steeds meer in het teken te staan van Dutch design. In het begin van de jaren 90 kreeg Dutch design zoveel bekendheid wat zorgde voor bekendheid over heel de wereld. In 2017 is het 25-jarig jubileum van Dutch design gevierd al had deze designstroming voor de opkomst van Droog in het begin van de jaren 90 al een rijke geschiedenis, maar dan met minder bekendheid. 

inspiratiefoto met

Wat zijn voorbeelden van Dutch design?

Flinders heeft haar assortiment verrijkt met tientallen Dutch design ontwerpen. We geven je daar een aantal voorbeelden van waarbij we laten zien hoe die kenmerken erin terugkomen.

The Big O LED

De Nederlandse Bertjan Pot heeft een aantal fraaie Dutch design ontworpen mogen maken waaronder de Heracleum The Big O LED hanglamp van Moooi. Deze lamp bestaat volledig uit energiezuinige ledverlichting. De inspiratie voor dit ontwerp werd gehaald uit de berenklauwplant. De talloze vertakkingen en blaadjes geven de lamp een mooie, natuurlijke vorm. En juist de combinatie van design en innovatie is typerend voor Dutch design.

Arco Slim tafel

De Slim tafel fineer van designmerk Arco is ook een typisch voorbeeld van Dutch design. Het minimalistische karakter zorgt ervoor dat deze in elke ruimte tot zijn recht komt en met het superdunne design geeft hij dit product een elegante look mee. 

Muurstickers KEK Amsterdam

Het Nederlandse KEK Amsterdam maakt muurstickers die je keer op keer verrassen. Je kunt wel stellen dat ze onconventioneel zijn. Een boom op de muur, een leeuw in de kinderkamer of Pluk van de Petteflet op een lege wand: je kunt het zo gek niet bedenken of dit label verkoopt het. Je vindt elementen terug in hun producten die buitengewoon zijn en anders dan je van tevoren had verwacht of gedacht.

In de spotlight: Dutch design merken

We hebben een aantal meubelontwerpen voor je uitgelicht, maar er zijn meer merken die absoluut vallen onder de noemer Dutch design. Denk bijvoorbeeld aan de merken FÉST, Weltevree en Fatboy.

Dutch design klassiekers

Om een beeld te krijgen van welke Dutch design ontwerpen bekend of zelfs echte klassiekers zijn, hebben we ruim twintig producten in de spotlight gezet. 

Dutch design shoppen? Kies hieronder jouw productgroep, laat je inspireren en kom erachter welke designproducten perfect passen in jouw interieur.

Toonaangevende Dutch design merken

Lensvelt en Spectrum zijn Dutch design merken die al jarenlang bekend zijn en Flinders in haar assortiment heeft. Gelukkig hebben we ook kennisgemaakt met nieuwere Dutch design merken als Moooi, Weltevree en Functionals. Stuk voor stuk doen deze designmerken het ook goed in de internationale meubelbranche. Onderstaand vind je een selectie van de Nederlandse merken die we in ons assortiment hebben:

Meer over Dutch design weten?

Dutch design heeft een geschiedenis die tientallen jaren teruggaat. Zo zijn er ook evenementen die in het teken staan van Dutch design. Neem bijvoorbeeld de Dutch Design Week. Voor de echte Dutch design liefhebbers onder ons laten we ook graag zien welke ontwerpers het meest bekend zijn met namen waar je tot op de dag van vandaag niet omheen kunt. 

Dutch Design Week

De Dutch Design Week vindt elk jaar plaats in Eindhoven: de stad die al tientallen jaren in verbinding staat met Dutch design. We kunnen wel stellen dat dit de designhoofdstad van Nederland is. Dit evenement staat in het teken van design en daar worden ook de Dutch Design Awards uitgereikt. Dat houdt in dat ontwerpers uit heel Nederland door een internationale jury worden bekroond op de werken die zij hebben gemaakt. Dit is het grootste designevenement uit Noord-Europa waar werken van duizenden ontwerpers worden gepresenteerd en honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland met een passie voor design rondlopen. Kenmerkend voor dit evenement is dat ze zich concentreren op ontwerpen voor de toekomst. Dat betekent dat jong talent daar in de spotlight staat. Elk jaar worden daar afstudeerpresentaties gegeven die absoluut de moeite waard zijn om eens te bekijken. Het mag in elk geval duidelijk zijn dat je je op dit evenement hoe dan ook laat inspireren door ontwerpers van Nederlandse bodem. Dit evenement staat altijd in het teken van Nederlandse ontwerpen of ontwerpen die de kenmerken van Dutch design bevatten. De eerstvolgende negendaagse Dutch Design Week is van 19 t/m 27 oktober 2024. 

Bekende Dutch design ontwerpers

Het mag duidelijk zijn dat Nederland met ontwerpers als Marcel Wanders, Bertjan Pot en Hella Jongerius sterk vertegenwoordigd is als we het hebben over innovatieve, humoristische, minimalistische, onconventionele en experimentele meubelontwerpen. Andere namen die absoluut in dit rijtje thuishoren zijn Maarten Baas, Piet Hein Eek en Richard Hutten.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.